Mijn loopband is defect: Hoe zit het met de reparatie?

Laatst bijgewerkt door Franziska op maart 22, 2024

Maak je loopband plots een hoop lawaai? Merk je dat het loopvlak een stuk stroever ‘draait’? Of merk je op dat de bediening van de loopband niet meer naar wens is?

Dit kunnen stuk voor stuk aanleidingen zijn dat je loopband kapot gaat. Of op dit moment al kapot is.

Wat kun je doen met een defecte loopband?

Je kunt voor een reparatie kiezen, maar je kunt ook kiezen voor de aanschaf van een nieuwe loopband. Een en ander is afhankelijk van de staat (en leeftijd) van je huidige loopband.

Wat voor defect kan een loopband hebben?

loopband_defect

Een loopband kan op meerdere manieren kapot gaan:

 • Het loopvlak kan stroever ronddraaien. Dit komt bijvoorbeeld doordat de loopband een te lange tijd niet gesmeerd is. De onderdelen draaien hierdoor volledig ‘droog’, waardoor je de nodige stroefheid ervaart.
 • Het display kan kapot gaan. Het is ook goed mogelijk dat het display kapot gaat. Mocht dit het geval zijn, kun je eerst even checken of nieuwe batterijen helpen.
 • De loopband kan gaan slippen. Na verloop van tijd is het mogelijk dat de loopband slipt. Dit komt doordat de spanning op de band na verloop van tijd vermindert. Je moet daarom af en toe de loopband spannen.
 • Sensoren kunnen kapot gaan. In een gemiddelde loopband zitten onwijs veel sensoren. Deze sensoren registreren bijvoorbeeld je trainingsprestaties. Maar, het is na verloop van tijd mogelijk dat een sensor kapot gaat. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat na verloop van tijd de hartslagsensoren niet meer goed werken.

Wat moet je doen als je loopband defect is?

loopband_reparatie

Als je loopband defect is, moet je eerst op zoek gaan naar de oorzaak.

Heeft het iets met het loopvlak te maken? Of merk je op dat bepaalde functies het niet meer doen?

Als je weet wat er aan de hand is, kun je via internet op zoek naar meer informatie gaan. Ook kun je even de handleiding van je loopband checken.

Vervolgens moet je een keuze maken:

 • Ga je de loopband zelf repareren? Dit is lang niet altijd mogelijk. In sommige gevallen heb je bijvoorbeeld specialistische kennis of speciaal gereedschap nodig.
 • Ga je de loopband laten repareren? Voor het laten repareren van een loopband moet je uiteraard geld betalen, maar dit is de investering meer dan waard. Je geniet immers wel van gemak en van – hopelijk – een snelle oplossing.

Waar vind je een goede monteur?

Wil je je loopband door een monteur laten repareren? Ga dan in je omgeving op zoek naar een monteur.

Zo’n monteur kun je op verschillende manieren vinden:

 • Neem eens contact op met de verkopende partij. Mogelijk biedt de verkopende partij onderhoud c.q. service aan. Je kunt hen dan direct inschakelen voor de reparatie.
 • Je kunt via internet op zoek gaan. Via Google kun je op zoek gaan naar een geschikte monteur. Ga wel goed na of deze monteur een loopband reparatie aan particulieren aanbiedt. Sommige monteurs richten zich op alleen zakelijke klanten.

Wat kost het laten repareren van je loopband?

Dit hangt volledig af van de ernst van de situatie.

Als het om een behoorlijk defect gaat, kunnen de reparatiekosten behoorlijk hoog oplopen. In dat geval kun je je afvragen of het niet beter is om een nieuwe loopband te kopen.

Tip: check goed of de loopband mogelijk nog in de garantieperiode zit. Als dat het geval is, hoef je wellicht niet zelf op te draaien voor de kosten.

Hierbij geldt overigens ook dat dit afhankelijk is van de ernst van de situatie en het exacte defect.

Kun je een reparatie zelf uitvoeren?

Sommige reparaties kun je zelf uitvoeren. Zo kun je zelf de loopband spannen of de loopband smeren.

Voor serieuze problemen zou je echter wel een specialist in moeten schakelen.

Veelgestelde vragen over een loopband defect

Wat te doen aan een motor die defect is?

Een motor die defect is, is heel lastig te herstellen. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe motor in je loopband te laten zetten of om een andere loopband te kopen.

Kun je het loopvlak vervangen?

loopband_kapot

In sommige gevallen is het aan te raden om het loopvlak van de loopband te vervangen. Je kunt dit zelf, maar hier moet je wel handig voor zijn.

Ook moet je over het juiste gereedschap beschikken. Dit is dus één van de reparaties die je het beste aan een specialist over kunt laten.

Wat betekent de storing E1?

De storing E1 geeft in de meeste gevallen aan dat de loopband gesmeerd moet worden. Je kunt dit zelf doen met speciale spray of met WD40 olie.

Op het moment dat je deze olie in beeld ziet verschijnen, is de kans groot dat de loopband niks meer doet. Om veiligheidsredenen wordt de loopband namelijk uitgeschakeld.

Categorieën: Loopbanden

4 reacties

Rudy seghers · februari 12, 2024 op 8:48 pm

ik zoek een monteur die mijn loopband kan herstellen merk dunlop t1700

  praet · april 2, 2024 op 4:38 pm

  ik herstel loopbanden,heb bij Dunlop gewerkt.
  0476409766 Dany

   praet · april 5, 2024 op 6:36 pm

   smeer de loopband nooit met WD40!!!

Anna · juni 5, 2024 op 5:06 pm

Ik weet niet hoe ik de error E-02 kan fixen wie kan me helpen

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *