Hydraulische loopband: Wat is dat precies?

Ben je tijdens je zoektocht naar een nieuwe loopband de term ‘hydraulisch’ tegengekomen? Dan vraag je je ongetwijfeld af wat de term ‘hydraulische loopband’ betekent.

Het antwoord op die vraag vind je hieronder.

Hydraulisch mechanisme

hydraulische_loopband

Met de term hydraulische loopbaan wordt verwezen naar het hydraulisch mechanisme van een loopband. Dit is het mechanisme waarmee loopbanden in- en uitgeklapt worden.

Als dit mechanisme niet meer (goed) werkt, is het niet mogelijk om de loopband in- en uit te klappen. Erg onhandig, aangezien de inklapbaarheid van een loopband veel voordelen biedt.

Hydraulisch mechanisme onderhouden

Het advies is om het hydraulisch mechanisme af en toe te onderhouden. Dit doe je door dit mechanisme te smeren.

Hoe je dát precies doet, verschilt van loopband tot loopband. Check daarom voor de zekerheid de handleiding van je loopband.

Bijkomende tip: ga goed na of alles rondom het mechanisme nog goed vast zit.

Door de trillingen die tijdens het trainen ontstaat, kunnen bijvoorbeeld schroeven iets losser komen te zitten. Tijdens het smeren van het mechanisme kun je deze schroeven weer even vast draaien.

Hoe vaak een hydraulische loopband insmeren?

hydraulische_loopband_smeren

Je doet er verstandig aan om het mechanische eens in de 3 maanden te smeren. Je kunt hier speciale spray voor gebruiken, maar ook bijvoorbeeld WD40 olie.

Het belangrijkste is dat de flacon/spray over een rietje beschikt; dankzij dit rietje smeer je het mechanisme nauwkeurig.

Voordelen van een hydraulische loopband

De aanwezigheid van het hydraulisch mechanisme is een groot voordeel. Je bent hiermee immers in staat om de loopband in- en uit te klappen.

Op het moment dat je een loopband niet gebruikt, staat deze behoorlijk in de weg. Dit is uiteraard te wijten aan de vrij forse afmetingen van een gemiddelde loopband.

Door de loopband in te klappen, voorkom je dat de loopband onnodig ruimte in beslag neemt.

In veel gevallen kun je zo’n loopband erg makkelijk in- en uitklappen.

Dit is uiteraard te danken aan het subliem werkende hydraulisch mechanisme. Om deze werking te behouden, zou je het mechanisme dus wel af en toe goed in moeten smeren.