Professionele loopband kopen? Koopgids met professioneel advies
Een van de populairste sporten vandaag de dag is lopen. Sommige mensen lopen voor hun plezier, anderen lopen op competitieve basis.
Wanneer je thuis of in de sportschool écht goed wilt kunnen trainen, dan is een professionele loopband echt onmisbaar.
Er zijn heel wat mensen die starten met een basismodel. De gedachtegang daarachter, is dat ze wel een professioneel model zullen kopen nadat ze wat geoefend hebben.
Toch zijn er heel veel onder hen, die achteraf moeten besluiten dat het eigenlijk zonde was om eerst een andere loopband te kopen.
Hoewel de her-verkoopwaarde meestal nog wel vrij hoog ligt, is het toch maar zuur geld. Zodra je dus effectief overweegt om meer en meer te gaan sporten, raad ik altijd aan om een (semi)-professioneel model te kiezen.
In dit artikel ga ik het hebben over de echte professionele modellen. Dit zijn loopbanden die door competitieve renners ook gebruikt worden om op een efficiënte manier te kunnen trainen en alle gegevens te kunnen monitoren.
Naast professionele atleten en andere competitieve renners, zijn er ook heel wat sportscholen en fitness instellingen die werken met dit professionele materiaal.
In dit artikel kom je te weten waar je op moet letten bij het aankopen van een professionele loopband.
Daarnaast geef ik je een unieke koopgids mee, waarin je de beste professionele loopbanden van dit moment terug vindt.
- De beste professionele loopbanden die je kunt kopen
- Wat is een professionele loopband, of een semi professionele loopband?
- Waarop moet je letten bij de aankoop van een (semi) professionele loopband?
- Populaire (semi) professionele loopband merken
- Waar te koop?
- Een professionele loopband tweedehands kopen?
- Tot slot
De beste professionele loopbanden die je kunt kopen
Je hebt nu al een goed beeld van de technische specificaties waar je zeker op moet letten bij het kopen van een loopband.
Je hebt kunnen uitmaken of een semi professsionele loopband voldoende is voor jou, of je echt voor een professioneel model moet gaan.
Daarnaast hebben we ook heel kort een aantal zeer populaire loopband merken besproken.
Nu is het tijd om effectief enkele loopbanden te bespreken die je op dit moment zou kunnen kopen.
Ik heb voor jou de twee beste professionele loopbanden en de beste semi professionele loopband geselecteerd.
1. Sole Fitness TT8
De eerste loopband die ik voor je heb geselecteerd, is een semi professionele loopband van het merk Sole fitness.
Heel wat mensen zijn het erover eens: deze Sole fitness TT8 is duidelijk een staaltje precisiewerk. De kwaliteit van deze loopband is echt super. Hij beschikt over een motor met een vermogen van 4 pk.
Daarmee kan je makkelijk snelheden halen tot 18 kilometer per uur. Door de vele pk’s, presteert de loopband ook erg goed bij lage snelheden. Wat echt opvallend is aan deze loopband, is zijn unieke mogelijkheid om ook een helling naar beneden te simuleren.
Met deze loopband heb je namelijk de mogelijkheid om een hellingshoek te kiezen die zowel positief als negatief is. Daardoor kun je niet alleen naar “boven” lopen, maar ook naar “beneden”.
Dankzij zijn ijzersterke frame en de degelijke materialen, weegt deze loopband zelf ook maar liefst 146 kilogram.
Daarmee staat hij erg stabiel en behoort hij zeker tot de top. Wat de computer betreft, beschikt deze loopband over een erg mooi display, dat duidelijk alle trainingswaarden aangeeft.
Ook is de trainingscomputer voorzien van hartslagsensoren en sneltoetsen. Je kan kiezen uit vijf verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Daarnaast zijn er ook nog eens twee profielen die je eigenhandig kunt regelen en twee speciale hartslagprogramma’s.
Ook bestaat er een eigen Sole Fitness trainingsapp. Die kun je makkelijk verbinden via bluetooth.
Het voordeel van die app, is dat hij al jouw trainingsgegevens bijhoudt, en ze ook automatisch opslaat per trainingsdag. Echt een semi professioneel toestel dat veel waarde biedt voor zijn geld.
2. Flow Fitness Perform T2i Loopband
Een professionele loopband kopen voor een scherpe prijs? Dan zit je bij deze Flow Fitness Perform zeker goed.
Zijn robuust ontwerp zorgt ervoor dat de loopband erg stabiel op de grond staat. Deze loopband weegt op zichzelf dan ook 180 kilogram, wat toch vrij opmerkelijk is. Ook het loopoppervlak van deze loopband is breed genoeg om comfortabel te kunnen trainen.
De motor van deze professionele loopband is nog een heel stuk krachtiger dan die van het vorige semi professionele model.
Met maar liefst 6,5 pk heb je ruim voldoende. De sterke motor zorgt ervoor dat dit fitnesstoestel ook kan worden gebruikt door sprinters. Hij haalt namelijk een topsnelheid van 22 kilometer per uur.
Wat de programma’s betreft, merk je onmiddellijk dat we het over een loopband uit het topsegment hebben. Met meer dan 25 programma’s biedt deze looptrainer namelijk erg veel trainingsmogelijkheden.
Er zitten 20 voorgeprogrammeerde programma’s, 3 hartslagprogramma’s en vier gebruikersprogramma’s in. Tot slot is er ook het handmatige programma en een speciaal programma om jouw BMI te analyseren.
Op het vlak van connectiviteit, kan je deze loopband verbinden met de belangrijkste trainingsapps. Zo kan je via bluetooth connectie maken met de iConsole plus app, met Kinomap en met Zwift. Om jouw training naar een ander niveau te brengen, kan je ook muziek afspelen op de ingebouwde speakers.
Het grote display van deze loopband, maakt het makkelijk om in een oogopslag alle gegevens te kunnen controleren. Ook hebben ze eraan gedacht dat je tijdens het lopen graag makkelijk zou willen schakelen.
Daarvoor beschikt deze Flow fitness Perform over een slimme draaiknop. Nog een leuke feature, is dat de randen van deze loopband duidelijk zijn aangegeven door middel van verlichting. Dat draagt vast en zeker bij tot de veiligheid van dit apparaat.
3. Gymost Freelander
Een topklasse professionele loopband, voor een interessante prijs? Deze Gymost Freelander doet het zonder motor.
De loopband is namelijk op zo’n speciale manier ontworpen, dat je helemaal zelf kunt kiezen hoe hard jij loopt. Des te harder jij loopt, des te sneller de band gaat draaien.
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe deze loopband nog tot stilstand komt. Wel, indien je vooraan loopt, dan versnelt hij makkelijker. Wanneer je daarentegen achteraan gaat lopen, dan vertraagt hij weer.
Met zijn eigen gewicht van 180 kilogram, kan dit staaltje innovatie personen houden met een lichaamsgewicht tot 150 kilogram. Alle stukken zijn erg stevig ontworpen, om ervoor te zorgen dat de loopband een extra lange levensduur kan hebben.
Ook het feit dat deze loopband niet via een motor werkt, zou moeten bijdragen aan een langere levensduur. Het zijn meestal de elektronische systemen die als eerste problemen gaan vertonen.
Deze loopband werd ontworpen voor elke sporter, maar zeker mensen die speciaal op intervallen willen trainen zullen erg tevreden zijn met deze professionele loopband.
Een erg korte zware training zou bijdragen tot optimale vetverbranding en net daarvoor is deze loopband erg geschikt. Aangezien er geen limiet staat op de snelheid die je kunt behalen, is een breed loopvlak echt onmisbaar.
Het is een breed inzetbaar fitnesstoestel dat in ieders gym thuis zou passen, maar hij zou zeker ook niet misstaan tussen de professionele andere toestellen in jouw fitness.
Wat is een professionele loopband, of een semi professionele loopband?
De eerste vraag die bij veel mensen opkomt, is welk type loopband ze precies moeten hebben.
De basis loopbanden, laat ons zeggen de instap modellen, zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor recreatief hobby gebruik.
De laatste jaren zijn deze niet professionele loopbanden wel al een stuk beter geworden, maar voor echte sporters zijn de mogelijkheden toch nog steeds vrij beperkt.
Ook in de kwaliteit van die toestellen zit een erg groot verschil. Semi professionele en professionele loopbanden zijn gemaakt van de stevigste en enorm robuuste materialen.
Basis loopbanden daarentegen kunnen ook wel tegen een stootje, maar ze zullen meestal toch niet even lang mee gaan als zo’n professioneel model.
Professionele loopbanden zijn daarentegen ook zo ontworpen dat ze vrij makkelijk hersteld kunnen worden, mocht er toch een probleem mee zijn.
Een professionele loopband wordt meestal gekocht voor een heel leven, een gewone loopband is eerder voor een tiental jaar.
Welk type heb ik nodig?
Welk type loopband jij nodig hebt, hangt af van twee factoren.
Aan de ene kant kan je best rekening houden met de mate waarin je het toestel gaat gebruiken, en het doel waarvoor je het toestel gaat gebruiken.
Loop jij bijna elke dag, of wordt het toestel meerdere uren per dag actief gebruikt in een fitnesszaal? Dan is een professioneel model zeker aanbevolen.
Is het echter voor recreatief eigen gebruik, dan zal een basis of een semi professioneel model wel volstaan.
Aan de andere kant, moet je ook rekening houden met jouw budget.
Een gewone loopband kost zo’n 700 euro, maar een semi professioneel model kost al snel 2.000 – 4.500 euro.
Bij een echte professionele loopband, moet je geen moeite doen om 10.000 euro of meer neer te tellen.
Het type loopband dat je best kan kopen, wordt in grote mate dus ook bepaalt door jouw budget.
Waarop moet je letten bij de aankoop van een (semi) professionele loopband?
Wanneer je zo’n bedrag gaat investeren in een fitnesstoestel, kan het wel nuttig zijn om te weten waarop je moet letten voor je een loopband gaat aankopen.
Ik zal je stap per stap duidelijk uitleggen met welke zaken je zeker rekening zult moeten houden.
Materialen en stabiliteit
Een eerste belangrijke factor die je zeker goed moet bestuderen voor je een loopband aankoopt, is de algemene kwaliteit van de materialen en daarbij dus ook de stevigheid van het toestel.
Een loopband krijgt soms erg veel te verduren: de loopbewegingen die je maakt veroorzaken namelijk sterke trillingen die op het ijzerwerk van de loopband terecht komen.
Kies je een loopband die gemaakt is van erg stevige en robuuste materialen?
Dan is de kans veel kleiner dat er eens een schroefje zou loskomen. Bij professionele loopbanden is de kans sowieso al heel klein dat ze zouden stuk gaan, maar hoe steviger, hoe beter.
Weet je hoe je een kwalitatieve loopband via internet kunt herkennen? Kijk eens naar het gewicht van het toestel.
Een gewone loopband weegt meestal tussen de zestig en de tachtig kilogram.
Een professionele loopband daarentegen weegt in de meeste gevallen meer dan 150 kilogram.
Hoewel je online de materialen dus niet kunt voelen, kan je op die manier wel eens kijken hoe het met de kwaliteit is gesteld.
Oppervlakte om op te lopen
Niet elke loopband is even groot. Het loopoppervlak, of de lengte en de breedte van de loopband, zijn in grote mate bepalend voor het comfort tijdens het sporten.
Hoe meer ruimte je hebt, des te comfortabeler je kunt lopen. In principe is de breedte van een loopband niet zo belangrijk, zolang je traag loopt.
Mensen die een (semi) professionele loopband aanschaffen, zullen normaal gezien af en toe ook wel eens gaan hardlopen.
Wanneer je sneller loopt, is een groter loopoppervlak zeker nuttig.
Motor en dempingsysteem
Nog twee noodzakelijke onderdelen van de loopband, zijn de motor en het dempingssysteem.
De motor moet natuurlijk van goede kwaliteit zijn, indien je hem vaak wilt gebruiken.
Een topklasse loopband beschikt normaal gezien over een motor die niet zo snel zal opwarmen.
Bovendien is het ook de motor die bepaalt hoe hard je kunt gaan lopen. Hoe meer pk’s de motor heeft, des te hoger zijn piek prestaties zullen liggen.
Ook al klinkt het misschien nogal contra intuïtief, toch zal een loopband met meer pk’s ook beter presteren bij lagere snelheid.
Bij een lage snelheid, kan de motor namelijk erg snel gaan verslijten, indien hij niet over genoeg pk’s beschikt.
Wat het dempingsysteem betreft, is het aanbevolen dat je voor een loopband gaat met een stevig en kwalitatief demping systeem.
Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt het dempingsysteem ervoor dat schokken en trillingen worden opgevangen.
Dat systeem werkt niet alleen in het voordeel van de loopband, maar ook in jouw voordeel. Een goede demping is namelijk erg belangrijk om jouw spieren en gewrichten te beschermen.
Met een beter demping systeem, zal je veel minder vaak met blessures te kampen krijgen.
De motor bepaald hoe de loopband presteert in piek momenten, maar de motor bepaald dus ook hoe snel je kunt lopen.
Voor sprinters zal het belangrijk zijn dat ze echt snel kunnen lopen, denk aan 21 – 22 kilometer per uur. Hardlopers daarentegen hebben misschien aan 15 kilometer per uur al meer dan genoeg.
Voor je dus de loopband gaat bestellen, moet je goed nadenken welke maximale snelheid je zeker wil kunnen bereiken.
Trainingsprogramma’s en connectiviteitsmogelijkheden
Bij een loopband gaat het niet alleen maar over de hardware, maar ook de software kan in grote mate bepalen of je beter het ene of het andere toestel zou kopen.
Er bestaan namelijk erg veel verschillende trainingsprogramma’s, maar niet elke loopband kan dezelfde programma’s uitvoeren.
Voor professionele sporters, zal het natuurlijk ook belangrijk zijn dat ze hun eigen programma’s kunnen opslaan. Verschillende gebruikersprofielen kunnen voor hen wel handig zijn.
Voor iemand die een fitness uitbaat, is het misschien niet zo heel belangrijk dat je eigen programma’s kunt toevoegen, maar wel dat er al veel voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s beschikbaar zijn.
Hoe meer programma’s er zijn, des te meer variatie je in het sporten kunt brengen. De meeste mensen zullen niet alle programma’s gaan gebruiken, maar hoe meer programma’s er voorgeprogrammeerd zijn, des te waarschijnlijker het is dat jouw favoriete programma ertussen zal zitten.
Verbinden met devices
Wat voor heel veel mensen vandaag de dag belangrijk is, is dat ze hun loopband kunnen connecteren met andere apparaten.
Bij de meeste professionele loopbanden is het wel degelijk mogelijk om de loopband te verbinden met jouw smartphone of tablet.
Via speciale apps kun je dan de controle van het display overnemen, of kan je trainingsgegevens onmiddellijk monitoren. Echter niet elke loopband kan met elke app verbonden worden.
Bovendien zijn er ook merken die hun eigen app op de markt hebben gebracht, om ervoor te zorgen dat hun app en loopband als de beste samenwerken.
Een aantal van de meest bekende apps die je met veel loopbanden kunt connecteren, is iConsole plus, Kinomap en Zwift. Daarnaast is ook Run on earth een vrij bekende app geworden.
Kijk steeds in de specificaties goed na welke apps je met jouw fitnesstoestel zal kunnen gebruiken.
Ook kan het nuttig zijn om erop te letten of de loopband wel over een tablethouder beschikt, anders moet je soms nog een externe houder aankopen.
Populaire (semi) professionele loopband merken
Nu je al een goed beeld hebt van waar je op moet letten bij het kopen van een (semi) professionele loopband, kan het ook nuttig zijn om te weten welke merken tegenwoordig populair zijn.
Meestal hebben populaire merken ook meer feedback van hun klanten, waardoor ze de toestellen kunnen optimaliseren.
Gymost
Een erg populair merk binnen de wereld van de professionele loopbanden, is Gymost.
Al jaar en dag leveren ze ultra stevige loopbanden, die van de beste materialen zijn gemaakt.
Hun loopbanden beschikken meestal over een erg groot loopoppervlak, waardoor ze erg comfortabel zijn voor zowel hardlopers, als voor sprinters. Gymost biedt innovatieve technologieën aan.
Tunturi
Een ander populair merk van semi professionele loopbanden, is Tunturi.
Zijn bieden toestellen aan in een prijsklasse die aanmerkelijk lager is dan de professionele toestellen.
Bovendien hebben ze zelfs loopbanden in de basis klasse.
Tunturi is vooral bekend om het feit dat ze veel functies leveren, voor een lagere prijs dan hun concurenten.
De kwaliteit van Tunturi loopbanden is ook erg goed voor de (semi) professinele modellen.
Technogym
Ook Technogym is een veelvoorkomend professioneel merk. Dit merk is vooral bekend vanwege de vele sportscholen die gebruik maken van de apparatuur.
Naast loopbanden biedt het merk tal van ander materiaal, van gewichten tot aan hometrainers.
Ook de loopbanden doen het goed, hoewel ze relatief duur in aanschaf zijn vergeleken met andere merken.
Life Fitness
Vrijwel iedere sportschool eigenaar zal op een punt overwogen hebben om Life Fitness apparatuur aan te schaffen.
Ook dit is een gigant op het gebied van professionele fitnessapparatuur. Het merk domineert niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld wordt er dankbaar gebruik van gemaakt.
Matrix
Matrix loopbanden zijn er zowel voor thuisgebruik als voor professioneel gebruik.
We zien deze toestellen dan ook niet alleen maar terug in sportscholen. Ook veel mensen maken namelijk thuis gebruik van een loopband van Matrix.
Het merk staat bekend om de stevige materialen en de ultieme duurzaamheid.
Waar te koop?
Een loopband voor professioneel gebruik koop je betrouwbaar bij de onderstaande winkels:
Een professionele loopband tweedehands kopen?
Dat een professionele loopband niet goedkoop is, daar ben ik het zeker mee eens.
Of je daarom echter een professionele loopband tweedehands moet kopen, daar heb ik mijn twijfels bij.
Alles hangt natuurlijk ook wel af van de staat waarin de loopband zich bevindt. Wanneer je een professionele loopband, die nog maar enkele jaren oud is, tweedehands gaat aankopen dan zou er geen probleem mogen zijn.
Deze loopbanden worden erg robuust gemaakt, waardoor ze echt jarenlang meekunnen.
Wat ik persoonlijk zou aanraden indien je een tweedehands professionele loopband koopt, is om goed de motor en alle knoppen te controleren.
Door onvoorzichtig gebruik, zijn het deze twee onderdelen die het vaakst slijtage vertonen.
Bovendien is het ’t makkelijkst als je een loopband in één stuk kunt ophalen.
Door hem opnieuw uit elkaar te vijzen, kan het zijn dat enkele schroeven wat beschadigd raken. Om die reden kan je hem best met een bestelwagen in één stuk proberen vervoeren.
Tot slot
Ik denk dat je nu wel voldoende informatie hebt om over te gaan tot de aankoop van een semi professionele of een professionele loopband.
Mocht je twijfelen over een bepaalde specificatie, kijk dan zeker nog eens terug naar mijn lijst met de punten waar je op moet letten bij het aankopen van een professionele loopband.
Bekijk hier uitgebreid loopband koopadvies.
0 reacties