Wat is de ideale/beste snelheid op een loopband?

De ideale snelheid of beste snelheid op een loopband is uiteraard afhankelijk van het trainingsdoel dat je wilt bereiken.

Gelukkig geven wij voor jou in dit artikel het antwoord op deze veelgestelde vraag! Want wie wil er nu niet optimaal fit worden?

Welke snelheid op een loopband?

Je kunt je misschien voorstellen dat een loopband veel verschillende snelheden heeft. Zo heb je snelheden die voor beginners zijn, maar ook hoge snelheden voor mensen die willen trainen om beter te kunnen sprinten.

We kunnen de vraag “welke snelheid is het beste?” dan ook niet letterlijk beantwoorden, omdat deze snelheid afhankelijk is van jouw trainingsdoel.

Warming-up

Als je gebruik gaat maken van een loopband dan is het hebben van een fatsoenlijke warming-up erg belangrijk. Dit geldt dan ook voor iedere sporter. Het is aan te raden hier de snelheid niet te hoog te doen hier.

Begin op een comfortabele 3 of 4 kilometer per uur. Als je merkt dat je wat opgewarmd bent kun je het tempo iets omhoog zetten naar 6 kilometer per uur.

Verschillende doelen

Iedere sporter is anders. Zo heeft iedereen een eigen reden waarom zij sporten. Gezien ieder doel anders is, zijn de snelheden hier dus ook anders voor!

Afvallen

Dit is misschien wel een van de meest voorkomende redenen waarom mensen sporten; afvallen. Als dit ook voor jou geldt dan is het verstandig om het niet meteen te pushen.

Hierdoor kun je vaak het beste de loopband op een net iets hoger tempo zetten dan het gemiddelde looptempo van 5 kilometer met uur. 6 kilometer per uur is hiervoor prima geschikt.

Conditie

Een andere populaire reden om gebruik te maken van een loopband is het opbouwen van de conditie. Het apparaat is hier dan ook perfect voor. Zo kun je na je warming-up het beste de loopband opvoeren tot maximaal 10 kilometer per uur.

Dit is voor velen een fijn tempo om op te lopen zonder te snel te zijn. Vind je het toch wat snel? Dan is 9 kilometer per uur ook een prima snelheid.

Spiermassa

Uiteraard kun je ook kiezen om gebruik te maken van een loopband om op deze wijze spiermassa op te bouwen. Een van de meest geliefde manieren van trainen is dan ook het gebruikmaken van een HIIT-training. Hiermee pak je een paar korte sessies op een hoog tempo.

Alles hoger dan 10 kilometer per uur kan hier geschikt voor zijn. Let er wel bij op dat je het niet te lang aanhoudt om blessures te voorkomen.

Conclusie

Met de grote hoeveelheid loopbanden op de markt zijn er veel verschillende modellen die verschillende tempo’s aan kunnen.

Hoewel er wel adviezen zijn over op wat voor een tempo je zou moeten lopen is het ook belangrijk het persoonlijk aan te voelen en goed te luisteren naar je lichaam.