Katten loopband: alles over het loopwiel

Heb je gezellig een kat in huis rondlopen? Merk je alleen op dat je kat niet voldoende zijn energie kwijt kan? Of merk je op dat je kat toch wel dik(ker) begint te worden?

Dit zijn prima redenen om eens naar een katten loopband te kijken.

Is een katten loopband te vergelijken met bijvoorbeeld een honden loopband? Nee, dat is niet het geval.

Een honden loopband heeft meer overeenkomsten met een reguliere loopband, terwijl een loopband voor katten echt uniek is. Zo’n loopband is namelijk een heus loopwiel.

Zo’n wiel, ook wel looprad genoemd, zorgt voor de gewenste beweging bij je kat.

Wat heb je aan een katten loopband?

Katten loopband

In de nodige situaties komt een katten loopband maar al te goed van pas:

  • Als je kat zijn energie niet kwijt kan: met name als je een binnenkat hebt, bestaat de kans dat je kat zich gaat vervelen. Deze verveling uit zich onder meer in ongewenst gedrag. Om de verveling te voorkomen, komt een loopwiel voor katten maar al te goed van pas. Door je kat lekker in dit wiel te laten bewegen, raakt hij zijn energie kwijt. En daarmee voorkom je verveling en het ongewenste gedrag.
  • Als je kat af moet vallen: is je kat in de afgelopen periode veel aangekomen? Dat is ook een prima reden om een loopwiel voor je kat aan te schaffen. Door zo’n loopwiel komt je kat in beweging, waarbij de nodige calorieën verbrand worden. Grote kans dat je kat hierdoor snel op het streefgewicht uit gaat komen.

Hoe kan je kat een katten loopwiel gebruiken?

katten loop wiel

Nadat je een geschikt katten loopwiel hebt gevonden, kun je deze snel in elkaar zetten.

Zet het katten loopwiel vervolgens in je huis op een handige plek neer. Het is nu zaak om je kat te laten wennen aan dit loopwiel.

Hoe je dat doet? Dat doe je door hem op het loopwiel te zetten.

Min of meer uit automatisme gaat je kat zijn poten vanzelf bewegen, waardoor het loopwiel in beweging komt. De kans is hierbij vrij groot dat je kat het direct leuk vindt.

Vind je kat het katten loopwiel aan het begin nou helemaal niks? Probeer hem dan toch te dwingen om van dit looprad gebruik te maken.

Hoe vind je de beste katten loopband?

Blauw katten loopband

Spreekt een katten loopband je wel aan? Om de beste loopband voor katten te kopen, zou je goed naar de volgende facetten moeten kijken:

  • Gewicht van je kat: elke loopband heeft een maximaal belastbaar gewicht. Zorg ervoor dat je kat minder weegt dan dit gewicht.
  • Afmetingen van je kat: kijk ook goed naar de afmetingen van je kat. En stem dit af op de doorsnede van het looprad.
  • Stabiliteit: alle loopbanden voor katten moeten stevig en stabiel staan. Check daarom even goed het onderstel van het looprad.
  • Geluidsniveau: in een ideale situatie maakt een loopwiel voor katten niet al te veel lawaai. Ga daarom goed na wat het maximale geluidsniveau is.
  • Kleuren: ga ook goed na in welke kleuren het looprad uitgevoerd is. Bepaal vervolgens of deze kleuren goed in je woning passen.
  • Materiaal: ga ook goed na van welke materialen de loopband gemaakt is. Let hierbij ook goed op de reinigingsmogelijkheden; het is wenselijk dat je de loopband makkelijk en snel kunt reinigen.
  • Prijskaartje: kijk tot slot goed naar het prijskaartje. Voor een goede katten loopband betaal je al snel het nodige geld, dus maak een goede vergelijking voor jezelf.