Loopband onderdelen & accessoires: Een overzicht

Laatst bijgewerkt door Franziska op maart 22, 2024

Als je thuis een loopband hebt staan, verwacht je dat de loopband het altijd maar doet. Dit is echter iets waar je geen zekerheid over hebt.

De kans bestaat namelijk altijd dat één van de onderdelen van de loopband defect raakt.

Welke loopband onderdelen zijn er?

loopband_onderdelen_loopvlak

Een loopband is een vrij complex apparaat. Dit heeft vooral te maken met alle onderdelen die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Deze onderdelen bevinden zich bijvoorbeeld onder de rubberen kappen of bij het loopvlak van de loopband.

Voor het overzicht zetten we de onderdelen van een loopband voor je op een rijtje:

  • Loopvlak. Het loopvlak is het belangrijkste onderdeel van een loopband. Het loopvlak moet een goede demping bieden, groot genoeg zijn en soepeltjes ronddraaien. Als dat laatste niet meer het geval is, is er waarschijnlijk iets mis met de smering of aandrijving van het loopvlak. Het loopvlak wordt overigens ook wel eens aangeduid als een loopband plank.
  • Motor. Om het loopvlak rond te kunnen laten draaien, is er een motor benodigd. Des te krachtiger de motor is, des te hoger de maximale snelheid van de loopband is. Stem daarom altijd de kracht af op de gewenste snelheid die je hard wilt lopen.
  • Display. Bij een loopband vervult het display uiteraard ook een belangrijke rol. Op dit display zie je de waarden naar voren komen én kun je het gewenste trainingsprogramma selecteren.
  • Frame. Het frame van een loopband is bepalend voor de stabiliteit. Als de loopband volledig stabiel staat, geniet je van een aangename training. Daarnaast is het frame bepalend voor het maximaal belastbare gewicht en voor het gebruiksgemak. Zo is het wenselijk dat er aan het frame bijvoorbeeld een tablet- en/of bidonhouder aangebracht is.

Waar op letten bij hardloopband onderdelen?

loopband_onderdelen_display

Is één van de loopband onderdelen defect geraakt? Dan is het zaak om naar een vervangend onderdeel op zoek te gaan.

In sommige gevallen kan dit een universeel onderdeel zijn, maar in de meeste gevallen moet je op zoek naar het juiste onderdeel van het merk van je loopband.

Ben je op zoek naar nieuwe of vervangende accessoires voor op je loopband?

Dan kun je wél in de meeste gevallen voor universele accessoires kiezen. De universele accessoires passen in principe op alle mogelijke loopbanden.

Waar koop je losse loopband onderdelen?

Losse loopband onderdelen kun je bij meerdere aanbieders kopen.

Ten eerste is het zaak om goed na te gaan of je loopband nog in de garantieperiode zit. Als dat het geval is, moet wellicht de verkoper zorgdragen voor het vervangende onderdeel.

Ten tweede is het mogelijk om tweedehands onderdelen te kopen. Dit is echter niet in alle situaties wenselijk.

Als je bijvoorbeeld in een professionele loopband geïnvesteerd hebt, is het niet aan te raden om hier (goedkope) tweedehands onderdelen op te zetten.

Ten derde kun je contact opnemen met één van de fitnesspecialisten. Mogelijk heeft één van de fitnessspecialisten het benodigde onderdeel op voorraad.

Tot slot is het ook nog mogelijk om rechtstreeks met het merk van je loopband contact op te nemen. Mogelijk kan de importeur iets voor je betekenen.

Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *