Loopvlak van een loopband: Vervangen, vereisten & kopen

Laatst bijgewerkt door Joni op maart 23, 2024

Eén van de belangrijkste onderdelen van een loopband is het loopvlak. Dit is het gedeelte waar je je voeten op neer zet en is dus ook het draaiende gedeelte van de loopband.

Een loopvlak krijgt het zwaar te verduren. Het loopvlak moet immers bij elke stap je gewicht dragen en moet ondertussen op de gewenste snelheid draaien.

Dat na verloop van tijd het loopvlak kapot kan gaan, is dan ook logisch te noemen. Dit geldt overigens ook voor andere loopband onderdelen.

Kun je een loopvlak vervangen?

Het loopvlak van een loopband kan in de basis vervangen worden. Dit kun je overlaten aan een specialist, maar je kunt ook de handjes zelf uit de mouwen steken.

Indien je besluit om dit zelf te doen, heb je wel gereedschap en tijd nodig. Ook kan het geen kwaad als je een beetje handig bent.

Hoe je een loopvlak dan precies kunt vervangen? Dit is per loopband én per loopvlak verschillend.

Met onderstaande video krijg je in ieder geval een duidelijke indruk hoe dit ongeveer in z’n werk gaat:

Waar moet een goed loopvlak aan voldoen?

Een goed loopvlak moet aan enkele belangrijke eisen voldoen:

  • Goede demping bieden. Elk loopvlak moet een goede demping bieden. Is dit niet het geval? Dan merk je dit snel genoeg op aan pijn in je gewrichten. Ook kunnen er beschadigingen aan de vloer voorkomen als de loopband een mindere demping heeft. Om dit tegen te gaan kun je ook een mat onder je loopband plaatsen.
  • Moet groot genoeg zijn. Het is ook wenselijk dat het loopvalk groot genoeg is. Zo moet je zonder te kunnen kijken je voeten neer kunnen zetten tijdens het rennen. Als het loopvlak te smal is, kun je mogelijk met je voet op de rand van het loopvlak terechtkomen. Het gevolg: een lelijke val of een lelijke misstap. Kies daarom altijd voor een loopband met een breed loopvlak.

Kun je een loopvlak zelf kopen?

Ja, je kunt een loopvlak voor je loopband zelf kopen. Dit kan bij meerdere webshops, waarbij je ook nog de keuze uit meerdere soorten loopvlakken hebt.

Let wel op: dit is niet bij alle loopbanden mogelijk. Bij sommige loopbanden moet je een specifiek soort loopvlak gebruiken. En die zijn niet altijd te koop.

Lees ook:

Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *