Loopband schoenen: Alle informatie op een rijtje

Laatst bijgewerkt door Peter op maart 20, 2024

Maak je met enige regelmaat gebruik van je loopband? Of heb je recentelijk een loopband gekocht? Als je thuis een loopband hebt staan, is het van belang om óók naar alle randvoorwaarden te kijken.

Eén van de belangrijkste randvoorwaarden hierbij zijn de schoenen die je op de loopband draagt.

Alleen als je de beste loopband schoenen draagt, loop je op een duurzame en ergonomische manier hard.

Draag je oude of versleten schoenen voor op de loopband? Dan is de kans groot dat je al snel last van lichamelijke klachten gaat krijgen.

Wat voor schoenen kun je het beste op de loopband dragen?

Om op een loopband hard te lopen, kun je onder andere voor de volgende soorten schoenen kiezen:

  • Fitness schoenen: fitness schoenen zijn met name geschikt als je wilt wandelen of als je op een lage snelheid wilt hardlopen. Naarmate je harder en harder gaat lopen, bieden fitness schoenen onvoldoende ondersteuning. Deze schoenen zijn dus echt alleen voor lage snelheden geschikt.
  • Hardloopschoenen / running schoenen: vrij veel mensen kiezen voor speciale running schoenen. Deze schoenen zijn licht van gewicht, bieden de juiste demping en zorgen voor een perfecte afwikkeling tijdens het lopen. Voor veel mensen zijn hardloopschoenen de juiste keuze. Zeker als je wat zwaarder bent, doe je er verstandig aan om voor stevige hardloopschoenen te kiezen.

Als wij de voorkeur mogen geven, zouden we dit aan running schoenen doen. In onze ogen voldoen hardloopschoenen namelijk aan de belangrijkste wensen.

Het is voor jou vooral van belang dat je je eigen wensen op een rijtje gaat zetten. Aan de hand van je wensen maak je vervolgens de meest geschikte keus.

Heb je schoenen met demping nodig?

Een belangrijk kenmerk van een loopband is de demping van het loopvlak. Het loopvlak biedt een prima demping, waardoor de meeste klappen al door dit loopvlak opgenomen worden.

Dit is volledig anders dan als je op straat zou hardlopen; bij elke stap die je op straat zet, moeten je gewrichten de nodige klappen verwerken. Op een loopband is daar een stuk minder sprake van.

De loopband schoenen hoeven daarom niet per sé de best mogelijke demping te hebben. De demping van de loopband biedt in nagenoeg alle gevallen precies waar je behoefte aan hebt.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je uiteraard wel voor schoenen met een goede demping kiezen.

Het ligt er overigens ook maar net aan of je dergelijke schoenen lekkerder vindt zitten/lopen.

Kun je met blote voeten of op sokken hardlopen?

Volgens sommigen experts verkleint hardlopen op blote voeten de kans op blessures. Dit is dan ook een trend die steeds populairder wordt.

Op de hardloopband is dit echter niet aangeraden. Door de wrijving van je voeten op het loopvlak kan er namelijk hitte ontstaan door de wrijving, met alle gevolgen van dien.

Mocht je toch een soortgelijke training willen, kies dan voor barefoot schoenen, of draag sokken op de hardloopband.

Waar moeten schoenen voor op de loopband aan voldoen?

  • Vlakke zool: volgens experts is het wenselijk dat de loopband schoenen een vlakke zool hebben.
  • Licht van gewicht: ook is het wenselijk dat de schoenen zo min mogelijk wegen. Des te lichter de schoenen zijn, des te makkelijker en soepeler je hardloopt.
  • Fijne pasvorm: uiteraard is het ook wenselijk dat de schoenen heerlijk zitten. Dit geldt uiteraard niet alleen bij loopband schoenen, maar bij alle soorten schoenen.
  • Demping van de schoenen: in mindere mate speelt de demping van de schoenen een rol, waarover je hierboven al meer hebt kunnen lezen.
  • Afwikkeling: de voorkeur gaat uit naar schoenen die voor een goede afwikkeling van elke pas zorgen. Daarmee ga je meer ontspannen, efficiënter en beter hardlopen.
  • Voldoen aan je eigen voorkeuren: tot slot moeten de schoenen voor op de loopband aan je eigen voorkeuren voldoen. Denk bijvoorbeeld goed na over je beschikbare budget, over je lievelingsmerk, over de kleuren van de schoenen en over aanverwante zaken.Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *