Word je lichaam strakker van hardlopen?

Laatst bijgewerkt door Franziska op maart 23, 2024

Dat veel mensen hardlopen, is niet geheel zonder reden. Hardlopen is namelijk een prima bewegingsvorm om aan de gewenste conditie te komen.

Door regelmatig hard te lopen, werk je gericht aan je conditie en uithoudingsvermogen.

Maar, hardlopen brengt nog meer voordelen met zich mee. Zo is het een feit dat je lichaam strakker wordt door hardlopen.

Het antwoord op de vraag ‘word je lichaam strakker van hardlopen?’ is dan ook simpel: ja, je lichaam kan inderdaad strakker worden door regelmatig te hardlopen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat doet hardlopen met je lichaam & figuur?

hardlopen_strakker_lichaam

Hardlopen doet veel met je lichaam en figuur. Je krijgt een strakker én gespierder lichaam.

Voor een mens is het slecht om langdurig te zitten. Hier is het menselijke lichaam simpelweg niet voor gebouwd, waardoor je snel last van lichamelijke klachten kunt krijgen.

Daarentegen is het lichaam wel gebouwd om lekker in beweging te komen.

Door regelmatig hard te lopen, kom je lekker in beweging. En dat is van grote invloed op je lichaam.

Ongeacht of je een man of vrouw bent, heeft hardlopen een positieve invloed. Je krijgt een strakkere buik, je krijgt meer been- en buikspieren en je krijgt strakkere billen.

De oorzaak hiervan is tweeledig:

  • Je verbrandt veel calorieën. Als je meerdere keren per week hardloopt, verbrand je de gewenste hoeveelheid calorieën. Je komt hiermee al snel op je streefgewicht uit én je neemt dus afscheid van het overtollige vet.
  • Je traint je spieren. Door regelmatig hard te lopen, train je ook nog eens meerdere spiergroepen. Welke spiergroepen dit precies zijn, bespreken we graag verderop in dit artikel.

Wil je op je streefgewicht uitkomen? Verbrand dan de nodige calorieën door regelmatig hard te lopen. Je kunt met een loopband afvallen, maar je kunt uiteraard ook ‘gewoon’ op straat hardlopen.

Wat doet hardlopen met je billen, benen & buik?

De invloed van hardlopen op je lichaam is significant. Dit is zeker het geval voor je billen, benen en buik.

Deze lichaamsdelen worden een stuk gespierder en strakker, indien je met regelmaat hardloopt.

Dit heeft puur te maken met de inspanning. Als je aan het hardlopen bent, span je voortdurend je bil-, been- en buikspieren aan.

Door regelmatig hard te lopen, train je dus regelmatig deze spieren.

Zeker als je deze spieren eerder niet al te veel aangesproken hebt, is het verschil al snel goed zichtbaar. En merkbaar; de eerste paar keren na het hardlopen heb je waarschijnlijk veel spierpijn.

Is hardlopen goed of slecht voor je rug?

strakker_lichaam_door_hardlopen

Hardlopen kan goed zijn voor je rug, maar kan ook slecht voor je rug zijn. Ben je een beginnende hardloper? Dan zorgt het hardlopen voor relatief veel druk op je wervelkolom. Je kunt hierdoor last van je rug krijgen.

Als geoefende hardloper heb je daar echter weinig last van. In dat geval is het juist goed om hard te lopen, aangezien je daarmee de wervelkolom in de best mogelijke conditie/staat houdt.

Door veelvuldig te zitten, stort je wervelkolom als het ware in. Door vervolgens hard te lopen, krijgt je wervelkolom de nodige klappen te verwerken. Dit kan uiteindelijk voor rugpijn zorgen.

Wanneer begin ik resultaat te zien of merken?

Vaak zie je na een paar weken hardlopen al het eerste resultaat. Je merkt mogelijk al op dat je benen gespierder worden of dat je vetrollen bij je buik minder worden.

Bovendien merk je al snel dat je serieus je conditie aan het trainen bent. Als je regelmatig hardloopt, train je namelijk op de best mogelijke manier je conditie/uithoudingsvermogen.

Dit zorgt er voor dat je meer energie krijgt en dat je meer aankunt. Dit is het zeker het geval als je je hardloop- of loopband trainingsschema gaandeweg uit weet te breiden.

Word je lichaam strakker van hardlopen of wandelen?

Je lichaam wordt strakker van hardlopen. Met hardlopen verbrand je meer calorieën en train je je spieren intensiever. Deze twee facetten zorgen ervoor dat je lichaam snel strak(ker) wordt.

Met wandelen is dit echter ook mogelijk, maar het duurt wel langer voordat je duidelijke resultaten opmerkt.

Hardlopen en krachttraining: de ideale combinatie?

hardlopen_krachttraining_combinatie

Hardlopen en krachttraining kan inderdaad de ideale combinatie zijn. Door hard te lopen train je je uithoudingsvermogen en je beenspieren, terwijl je met krachttraining je bovenlichaam traint.

Deze combinatie is echter niet altijd ideaal. Train je zeven dagen per week, gevarieerd met hardlopen en krachttraining? Dan krijgt je lichaam niet de benodigde tijd om te herstellen en uit te rusten. In dit geval kun je al snel last van bijvoorbeeld overbelasting krijgen.

Het advies is daarom om deze twee bewegingsvormen op een gedegen manier met elkaar te combineren. Laat je hier goed over informeren of verdiep je volledig in de juiste trainingsschema’s.

Hardlopen vóór of ná je krachttraining

Wil je vooral spiermassa opbouwen? Dan is het verstandiger om eerst kracht te trainen en vervolgens hard te lopen.

Wil je vooral aan je uithoudingsvermogen werken? Dan is het beter om eerst hard te lopen en vervolgens de krachttraining uit te voeren.

Wat de juiste volgorde is, hangt dus volledig van je eigen voorkeuren af. Belangrijk is in ieder geval dat je de twee trainingen goed op elkaar afstemt.

Als je ruim een uur krachttraining hebt gedaan, is het niet verstandig om nog eens een uur hard te lopen. Dit vormt gewoonweg een te grote belasting op je lichaam. De kans op een blessure is hierdoor vrij groot.

Is elke dag hardlopen verstandig?

hardlopen_training_afvallen

Nee, het is niet verstandig om elke dag hard te lopen. Wat wel verstandig is, is om gericht met een trainingsschema aan de slag te gaan.

Een schema waarmee je je trainingen rustig opbouwt en waarmee je naar een bepaald doel streeft.

Om dit doel te behalen, is het hoe dan ook belangrijk om af en toe rust te nemen. Loop bijvoorbeeld op maandag hard, neem op dinsdag rust en loop vervolgens weer op woensdag.

Door af en toe een rustdag te nemen, heeft je lichaam tijd om te herstellen. Deze hersteltijd is goed voor je lichaam, gewrichten en spieren.

Thuis een strakker lichaam trainen?

Wil jij het liefst thuis hardlopen? Dit maakt het allemaal een stuk laagdrempeliger voor je. Binnen een paar stappen sta je op de loopband.

Ook kun je altijd trainen, zelfs met koud en/of nat weer. Het is niet voor niets dat veel mensen een loopband thuis hebben om te werken aan hun lichaam. Klik op de knop hieronder voor het beste aanbod.


Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *