Loopband of crosstrainer? Ontdek welke bij jou past

Laatst bijgewerkt door Franziska op maart 21, 2024

Sporten is goed voor lichaam en geest. Sporten is goed voor het uithoudingsvermogen.

Sporten is goed tegen de vorming van stress. En sporten is erg leuk om te doen.

Wil je graag vanuit huis van deze voordelen kunnen profiteren? Dan is het goed om te weten dat je meerdere apparaten voor in huis kunt kopen.

Het gaat hierbij onder meer om een loopband en om een crosstrainer. Beide cardioapparaten brengen zo hun eigen voordelen met zich mee, maar ook hun eigen aandachtspunten.

Een terechte vraag hierbij is of je nou beter voor een loopband kunt kiezen of beter voor een crosstrainer. Het lastige is dat er géén eenduidig antwoord op deze vraag te geven is.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Ook moet je goed kijken naar de manier waarop je wilt trainen.

In dit artikel helpen wij je graag een handje met het maken van de juiste keuze. We maken in dit artikel namelijk een uitgebreide loopband vs. crosstrainer vergelijking.

Neem het artikel op je gemakje door en bepaal naar welke van deze twee cardioapparaten je voorkeur uit gaat.

Wat zijn de verschillen tussen een loopband en crosstrainer?

crosstrainer_vs_loopband

De belangrijkste verschillen hebben we voor je op een rijtje gezet:

 LoopbandCrosstrainer
Soort bewegingHardlopende bewegingLanglauf beweging
SpiergroepenAlleen de benenFull body workout
TrainingsdoelAfvallen & conditieAfvallen, conditie & kracht

Zijn dit hele duidelijke verschillen? Ja, zeker. Dat deze verschillen voor de nodige gevolgen zorgen, bespreken we graag hieronder.

Loopband vs. crosstrainer

loopband_of_crosstrainer

Wat is beter voor jou?

Om voor één van de beste loopbanden te kiezen? Of om voor één van de beste crosstrainers te kiezen?

Om deze keuze te maken, zou je goed naar bovenstaande verschillen moeten kijken.

Voor wie is een loopband meer geschikt? Voor de mensen die hardlopen leuk vinden.

Voor de mensen die willen afvallen of conditie op willen bouwen. En voor mensen die zowel willen kunnen hardlopen als willen kunnen wandelen.

Voor wie is een crosstrainer meer geschikt? Voor de mensen die een langlauf beweging maken leuker vinden dan een hardlopende beweging.

Maar, ook voor mensen die hun gehele lichaam willen trainen.

De verschillen tussen een loopband en crosstrainer bespreken we hieronder uitgebreid(er).

Soort beweging

De beweging die je op een loopband maakt, is een vrij natuurlijke beweging. Dit is de beweging die je ook op straat tijdens het wandelen maakt.

Op een crosstrainer maak je echter een hele andere beweging. Deze beweging is lastig te omschrijven, maar kan het beste getypeerd worden als een langlauf beweging.

Heb je nog geen precies idee van de bewegingen die je op een crosstrainer moet maken? In dat geval verwijzen wij je graag naar onderstaande video.

In deze video zie je op welke manier je de bewegingen op een crosstrainer moet maken. Zoals je in deze video kunt zien, is de beweging significant anders dan op een loopband.

Spiergroepen

Als je op een loopband aan het trainen bent, train je in principe alleen je benen. Tijdens het hardlopen doen alleen je benen het werk, waardoor je alleen de spiergroepen in je benen traint.

Bij een crosstrainer is dat compleet anders. Onderzoek heeft namelijk het volgende uitgewezen: op een crosstrainer gebruik je maar liefst 80% van al je spieren.

Dit geldt voor de spieren in je benen, in je bovenlichaam en in je armen.

Hoe dit verschil komt? Dit verschil heeft te maken met het hierboven besproken verschil.

Doordat je op een crosstrainer een andere beweging maakt, train je een stuk meer spieren.

Wil je graag je gehele lichaam trainen? Dan zou je dus beter voor een crosstrainer kunnen kiezen.

Verderop in dit artikel komen we daar graag nog even op terug.

Trainingsdoel

Het belangrijkste verschil is wellicht het verschil in trainingsdoelen. Op een loopband kun je aan je conditie werken, terwijl je ook de nodige calorieën kunt verbranden.

Op een crosstrainer kun je aan je conditie werken, de nodige calorieën verbranden én kracht opbouwen. Hoe dat precies zit, bespreken we graag hieronder uitgebreid.

Wil je afvallen?

Heb je de wens om af te vallen? Dan is het sowieso zaak om gezond te gaan eten.

Ook is het zaak dat je voldoende gaat bewegen. Daarbij is het – volgens onderzoekers – beter om voor een crosstrainer te kiezen.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je op een crosstrainer net iets meer calorieën verbrandt dan op een loopband.

Een uurtje op een loopband trainen zorgt voor een calorieverbranding van ongeveer 300 á 400 calorieën. Een uurtje op een crosstrainer zorgt voor een calorieverbranding van ongeveer 500 calorieën.

In een uurtje tijd verbrand je dus (veel) meer calorieën op een crosstrainer.

Conditie opbouwen

crosstrainer_of_loopband

Heb je de wens om je uithoudingsvermogen te verbeteren? Dan is het vooral zaak om duurtrainingen te gaan volgen.

Deze trainingen moeten lang duren, zodat je je longen en hart echt tot het uiterste drijft.

Dát gaat uiteindelijk zorgen voor een betere conditie. Hierbij maakt het niet zozeer uit of je voor een crosstrainer of voor een loopband kiest.

Met beide cardioapparaten ben je in staat om conditie op te bouwen.

Belangrijkste hierbij is dat je de juiste trainingen gaat volgen. Deze trainingen kunnen heel lang duren, maar je kunt ook met bijvoorbeeld intervaltrainingen aan de slag gaan.

Ongeacht voor welke training je kiest, moet je jezelf tot het uiterste uitdagen.

Krijg je dat voor elkaar? Dan kun je op zowel een loopband als op een crosstrainer je conditie opbouwen.

Kracht opbouwen

Wil je graag de spiermassa in je lichaam vergroten? Dan kun je véél beter voor een crosstrainer kiezen.

Als je op een crosstrainer traint, gebruik je hier maar liefst 80% van je spieren voor. Als je op een loopband traint, gebruik je in principe alleen je benen.

Is het mogelijk om echt veel spiermassa met een crosstrainer te verkrijgen? Nee, daar heb je echt krachtapparaten voor nodig.

Neemt niet weg dat je met een crosstrainer wel veel spieren sterker kunt maken.

Ben je van plan om regelmatig met krachtapparaten aan de slag te gaan? Ga dan eerst even een kwartiertje of een halfuur op de crosstrainer trainen.

Hiermee worden je spieren goed warm, terwijl je ook alvast veel van je spieren traint. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je op de krachtapparaten het maximale kan leveren.

Wat is voor jou de beste keuze?

loopband_vs_crosstrainer

Zo, je weet nu precies wat de verschillen tussen een crosstrainer en een loopband zijn. Voor welk van deze cardioapparaten je kunt kiezen, hangt vooral van je eigen voorkeuren af.

Om de beste keuze te maken, raden wij je aan om over onderstaande vragen goed na te denken:

  • Wat is voor jou het doel van de aanschaf van het cardioapparaat? Wil je conditie opbouwen, wil je vooral plezier maken, wil je kracht opbouwen of wil je afvallen?
  • Welke beweging vind je leuker? Vind je het leuker om een hardlopende beweging te maken? Of geef je de voorkeur aan het maken van een langlauf beweging?
  • Welke spieren wil je trainen? Wil je de focus op je benen hebben? Of wil je je gehele lichaam trainen? In het eerste geval kies je voor een loopband en in het tweede geval voor een crosstrainer.
  • Hoeveel ruimte heb je in je woning? Voor zowel loopbanden als voor crosstrainers geldt dat deze vrij groot zijn. Belangrijk voordeel van sommige loopbanden is echter dat je deze in kunt klappen.
  • Hoeveel geld wil je uitgeven? Dit is op zich geen hele belangrijke vraag. Het is namelijk een feit dat loopbanden en crosstrainers in dezelfde prijsklasse vallen. In het aanbod van zowel loopbanden als crosstrainers zijn wel forse prijsverschillen te zien.

Een loopband of crosstrainer kiezen? De keuze is aan jou. Voor beide cardioapparaten valt in ieder geval het nodige te zeggen.

Ongeacht voor welk cardioapparaat je kiest, ga je van veel (sport)plezier vanuit huis genieten!





Bekijk ook:

Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *