Loopband huren: Verstandig of niet?

Laatst bijgewerkt door Peter op maart 20, 2024

Thuis in beweging komen; het is iets waar meer en meer mensen voor kiezen. Meer en meer mensen leven een stuk bewuster, waardoor er ook steeds meer loopbanden verkocht zijn in de afgelopen jaren.

Zie jij het echter niet direct zitten om een loopband te kopen? Dan heb je een prima andere optie; een loopband huren.

Is het huren van een loopband verstandig of niet? Dat is de vraag die in dit artikel centraal stelt.

Om op die vraag een antwoord te geven, hebben wij alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen.

Graag informeren wij je in dit artikel graag over al deze voors en tegens. Aan het einde van dit artikel vellen wij onze eindconclusie.

Hoe werkt het huren van een loopband?

Als je besluit om een loopband te huren, krijg je de loopband voor een bepaalde periode tot je beschikking.

Voor deze periode betaal je een x bedrag; over dit bedrag maak je voorafgaand aan de huurperiode al afspraken met de verhuurder.

Wat is een loopband leasen precies?

Ben je als ondernemer actief in de sportbranche? En wil je in je sportschool nieuwe loopbanden hebben? Dan kun je er voor kiezen om deze loopbanden te leasen.

Dit is grotendeels te vergelijken met het huren van een loopband, maar kent toch enkele verschillen:

  • Leasen: alleen een ondernemer is in staat om een loopband te leasen. Bij het leasen van een loopband moet je bij de leasemaatschappij bepaalde gegevens van je onderneming aanleveren. Zo moet je onder meer een jaarrekening aan (kunnen) leveren. In veel gevallen lease je de loopband vervolgens voor een x aantal jaar.
  • Huren: voor een particulier is het mogelijk om een loopband te huren. Bij het huren ben je een stuk flexibeler. Je kunt uit meerdere looptijden kiezen, waaronder (hele) korte looptijden. Daarnaast hoef je geen financiële cijfers aan te leveren. Bij bepaalde verhuurmaatschappijen moet je wel een borg betalen, maar deze borg krijg je – bij inlevering van de loopband – weer terug.

In het restant van dit artikel richten wij ons op het huren van een loopband.

Wat zijn de voordelen van een loopband huren?

Loopband huren

In meerdere situaties is het absoluut aan te raden om een loopband te huren. Door een loopband te huren, geniet je namelijk van meerdere voordelen.

De belangrijkste voordelen bespreken we hieronder.

Je hoeft niet in één keer veel geld uit te geven

Wil je graag vanuit je huis kunnen sporten? Dan is het interessant om een loopband te kopen. Het lastige van het kopen van een loopband is alleen dat je vrij veel geld in één keer moet betalen.

Voor de aanschaf van een goede loopband betaal je al snel een bedrag van 500 euro of meer.

Daar heb je bij het huren van een loopband geen ‘last’ van. Als je besluit om een loopband te huren, betaal je een stuk minder geld.

Als je de loopband nodig hebt voor je revalidatietraject kun je in sommige gevallen zelfs geld terugkrijgen. Dit kan soms bijvoorbeeld via het ziekenhuisfonds.

Op de lange termijn wordt het huren overigens wel duurder dan het kopen. Daar komen we graag verderop in dit artikel nog even op terug.

Ideaal voor de korte termijn

Heb je op de korte termijn tijdelijk een loopband nodig? Dan is het ideaal om deze loopband te huren. Je huurt de loopband alleen voor de periode waarin je deze echt nodig hebt.

Na die periode heb je niks meer van doen met de loopband.

Dat is compleet anders als je de loopband zou kopen. Mocht je na een periode géén loopband meer nodig hebben, zou je de loopband weer moeten verkopen.

Grote kans dat dit lang duurt óf dat je een veel lager bedrag voor je loopband ontvangt.

Het huren van een loopband komt onder meer in de volgende situaties goed van pas:

  • Bij een revalidatie: ben je aan het revalideren na bijvoorbeeld een beenoperatie? Dan komt een gehuurde loopband maar al te goed van pas. Je kunt vanuit je huis trainen en de revalidatie afronden. Als de revalidatie afgerond is, lever je de loopband weer in.
  • Korte tijd actief trainen: heb je op korte termijn een belangrijke sportwedstrijd? En wil je echt voor de volle 110% voorbereid zijn? Dan kun je ervoor kiezen om tijdelijk een loopband te huren. Tijdens deze periode kun je vanuit huis actief trainen, waardoor je nog beter beslagen ten ijs komt.

Je kunt een loopband uitproberen

Weet je niet 100% zeker of een loopband iets voor jou is? Door een loopband te huren, krijg je een duidelijke indruk van alle voor- en nadelen.

Je ondervindt hierdoor bovendien of je het hardlopen op een loopband wel of niet leuk vindt.

Door voor een korte periode een loopband te huren, kun je bepalen of je op termijn alsnog een loopband wilt kopen.

Wat zijn de nadelen van een loopband huren?

Is het huren van een loopband aan te raden? Ja, dat is wat ons betreft het geval. Wel is het belangrijk om goed met onderstaande nadelen rekening te houden.

Deze nadelen kunnen er namelijk voor zorgen dat het voor jou juist beter is om een loopband te kopen.

Duurder op de lange termijn

Heb je voor een paar jaar een loopband nodig? Dan is het goedkoper om deze te kopen.

Op de korte termijn is een loopband huren voordeliger, maar op de lange termijn is dat absoluut niet het geval.

Waar het omslagpunt ongeveer ligt? Dat is nogal afhankelijk van de huurprijs en koopprijs van de betreffende loopband.

Wij adviseren je daarom het volgende:

  • Stap 2: bepaal welke loopband je eventueel zou willen huren. Ga goed na wat de huurprijs hiervoor per maand zou zijn.
  • Stap 3: deel nu de verkoopprijs door de huurprijs per maand. Je komt er dan direct achter na hoeveel maanden gebruik het voordeliger is om de loopband te kopen.

Je bent aansprakelijk

Gaat er onverhoopt iets kapot aan de loopband die je gehuurd hebt? Dan bestaat de kans dat je aansprakelijk voor de kosten gesteld wordt.

In hoeverre dit daadwerkelijk het geval is, verschilt wel per situatie. Ga dit in ieder geval goed na in de algemene voorwaarden van de verhuurmaatschappij.

Bij wie kun je een loopband huren?

Spreekt het huren van een loopband je wel aan? En wil je daarom zo snel mogelijk een loopband gaan huren? Dan is het goed om te weten dat je dit bij enkele partijen in Nederland kunt doen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor speciale verhuurbedrijven. Deze verhuurbedrijven hebben veel loopbanden in hun huurvloot zitten.

Bij hen heb je de keus uit meerdere loopbanden. Bovendien is het bij hen vaak mogelijk om zelf de huurperiode te bepalen.

Je kunt ook terecht bij een zogeheten thuiszorgwinkel. Het is echter niet bij alle soorten thuiszorgwinkels mogelijk om een loopband te huren.

Je kunt daarom – wat ons betreft – beter voor één van de professionele aanbieders kiezen.

Waar moet je op letten bij het huren van een loopband?

loopband-huren-leasen

Ben je van plan om een loopband te gaan huren? Maak dan een goede vergelijking waarbij je op onderstaande criteria let:

  • Soort loopband: wat voor soort loopband ga je huren? Is dit een loopband die bijvoorbeeld slechts een paar maanden oud is? Of betreft het een oud model dat bijvoorbeeld al 5 jaar terug uitgebracht is? Je kunt je vast voorstellen dat dit nogal veel uitmaakt.
  • Soort huur: ga ook goed na om wat voor soort huur het precies gaat. Gaat het om een normale huur? Of gaat het om een huur met optie tot koop? In dat laatste geval kun je de loopband na de huurperiode voor een vooraf afgesproken bedrag overnemen.
  • Looptijd: je moet sowieso goed na gaan wat de exacte looptijd van de huurperiode is. Kun je deze looptijd wellicht zelf bepalen? Of heb je de keuze uit meerdere looptijden? En wat gebeurt er als je loopband eerder of juist later in wilt leveren? Dit zijn belangrijke vragen waar je goed op moet letten.
  • Zichttermijn: heb je recht op een 14 dagen zichttermijn? Dit is bij sommige verhuurmaatschappijen het geval, waardoor je 14 dagen lang de loopband uit kunt proberen.
  • Voorwaarden met betrekking tot schade: wat gebeurt er precies als er schade aan de loopband ontstaat? Wordt dit direct en gratis voor je gerepareerd? Of wordt dit bedrag wellicht op je borg ingehouden?
  • Borg: ga goed na wat je precies aan borg moet betalen.
  • Prijs per maand: ga uiteraard ook heel goed na wat het te betalen bedrag per maand is.
  • Aanbieder: wij adviseren je om een goede vergelijking tussen de aanbieders te maken. Let hierbij niet alleen op het tarief van de aanbieder, maar ook op de voorwaarden. Ga tevens via het internet op zoek naar beoordelingen over de betreffende aanbieder.

Is het huren van een loopband verstandig?

Het huren van een loopband is in sommige situaties erg verstandig. Heb je niet al te veel geld en wil je tijdelijk gebruik van een loopband maken? Dan is het huren van een loopband de beste keuze die je kunt maken.

Wil je langer van de loopband gebruik maken? Dan kun je beter voor een goedkopere tweedehands loopband kiezen. Die kun je bijvoorbeeld via Marktplaats kopen.

Het huren van een loopband is niet altijd verstandig. In bepaalde gevallen is het echter wél de meest verstandige keuze.

Zet je situatie en wensen goed op een rijtje en maak vervolgens de afweging voor jezelf.

Bekijk ook:


Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *