Loopband maakt lawaai? Bekijk de oorzaken & oplossingen

Laatst bijgewerkt door Peter op maart 12, 2024

Sporten op de loopband is leuk, maar wat als de loopband plots lawaai maakt? Veel mensen negeren dit geluid in de eerste plaats. Het piepend of krakend geluid zal van zichzelf wel overgaan, zo denkt men.

Het negeren van dergelijke signalen, kan er echter voor zorgen dat er blijvende schade ontstaat. Meestal is het probleem op zich niet erg en kan het makkelijk worden verholpen.

In dit artikel zal ik je vertellen wat verschillende geluiden kunnen betekenen. Zo weet je waar je in de eerste plaats naar kunt kijken. Vaak is het probleem nog sneller verholpen dan je dacht.

Help! Mijn loopband maakt een piepend geluid

Heb je het ook wel al eens willen merken? De zachte piepende tonen terwijl je aan het lopen bent. In het begin is het piepend geluid er enkel wanneer je snel loopt. Na verloop van tijd merk je echter dat het ook al begint wanneer je traag loopt.

Op zich is een piepende loopband niet zo’n groot probleem, maar je moet wel onmiddellijk ingrijpen. Een loopband kan beginnen piepen wanneer er te veel wrijving ontstaat tussen de band en de rol.

Op korte termijn zal er geen blijvende schade ontstaan, maar wanneer je het probleem blijft negeren kan de band sneller verslijten.

Oplossing

Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een beetje smeerolie die geschikt is voor je loopband. Let op! Gewone olie is niet goed, want de smeerolie voor loopbanden is meer een spray van siliconen.

Afhankelijk van welk model je hebt, zal je op een of andere manier de loopband omhoog moeten tillen. Vervolgens breng je de olie aan onder het loopoppervlak.

Belangrijk is dat je zorgt dat de spray er goed tussen zit. Doe dit steeds via de instructies van de fabrikant, zodat je geen fouten maakt.

De loopband kraakt

Naast het piepen van de loopband, zien we nog een vaak voorkomend fenomeen. Een loopband die kraakt kom je vaker tegen dan gedacht.

Een beetje een krakend geluid is meestal niets om je zorgen te maken. Zeker bij goedkopere loopbanden hoeft het niet altijd om een probleem te gaan. Alleen maakt dit het ook wel moeilijk, want soms duidt een krakend geluid net wel op een probleem.

Wanneer je merkt dat het krakend geluid van bij de motor komt, dan is er waarschijnlijk wel iets aan de hand. Tijdens het lopen staat de motor geen seconde stil. Door middel van statische energie gaat hij als het ware stof aanzuigen.

Aangezien de motor goed is afgeschermd, kan er niet veel stof tegelijk in. Na verloop van tijd kan het stof zich echter wel gaan ophopen. Het kan er namelijk ook niet meer van onder.

Heel veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en grijpen dus ook niet in. Wanneer je dit echter enkele maanden of zelfs jaren laat aanslepen, dan zal de motor het vroeg of laat begeven.

Oplossing

De oplossing is vrij eenvoudig en ook erg voor de hand liggend. Het stof moet opnieuw uit de motor geraken, maar hoe pak je dat best aan?

In de meeste gevallen is dat heel makkelijk, maar je moet wel goed letten op de instructies in de handleiding.

Voor de veiligheid moet je altijd eerst de stekker uittrekken. Vervolgens kan je de motorkap verwijderen, volgens de verdere instructies in de handleiding. Mocht je compressed air in huis hebben, dan zou dat ideaal zijn. Anders kan je gewoon door te blazen of met een droge vod het stof proberen verwijderen.

De loopband zorgt voor geluidsoverlast

Een derde probleem waar sommige eigenaars mee te kampen hebben, is geluidsoverlast. Een loopband moet worden aangedreven door een stevige motor.

Aangezien zo’n loopband ons kan dragen, moet de motor voldoende kracht leveren. Daardoor kan er lawaai ontstaan.

Hoewel ik weet dat dit niet leuk is, valt hier vrij weinig aan te doen. De ene loopband maakt nu eenmaal meer lawaai dan de andere.

Toch zien we in de praktijk heel vaak dat voornamelijk de goedkopere loopbanden meer lawaai maken. Bij de betere modellen zorgt men ervoor dat het geluid zoveel mogelijk wordt gedempt.

Helaas is de enige oplossing die hiervoor bestaat de loopband verplaatsen, of een nieuwe kopen.

Tot slot

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel goed begrepen hebt wat de mogelijke problemen met je loopband kunnen zijn. Ook hoop ik dat je mijn tips nuttig kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je loopband geen lawaai meer maakt.

Houd er rekening mee dat elke loopband anders is. Daarom moet je je steeds houden aan de instructies en de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant.

Gebruik tot slot ook altijd je gezond verstand. Mocht je geen oplossing vinden voor het probleem, neem dan altijd contact op met de verkoper.

Mocht de loopband niet meer te repareren zijn, dan kun je natuurlijk nog altijd een nieuwe loopband kopen.


Heb je hulp nodig bij het oplossen van een probleem met je loopband? Of heb je nog vragen? Laat het hieronder weten in een reactie.



Meer over loopbanden:

Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *