Uitvinder van de loopband: Een stukje geschiedenis

Laatst bijgewerkt door Franziska op maart 22, 2024

Een loopband is een mooi stukje techniek. Het is echter ook een stukje techniek dat door de jaren heen behoorlijk doorontwikkeld is.

De allereerste loopband is op geen enkele manier meer te vergelijken met de huidige loopbanden.

In dit artikel vertellen we je graag meer over de geschiedenis van de loopband. Hoe zag de eerste loopband eruit? En wie heeft de loopband uitgevonden?

Op deze twee vragen vind je in dit artikel interessante antwoorden.

Wie is de uitvinder van de loopband?

uitvinder_loopband

De uitvinder van de loopband is de Amerikaan William Staub. Hij was in de jaren zestig van de vorige eeuw de eerste die met een loopband op de markt kwam.

Deze loopband was in eerste instantie bedoeld voor mensen die moeite hadden om buiten te sporten. Zo richtte Staub zich op mensen die niet bij slecht weer buiten wilden hardlopen, maar wel in beweging wilden komen.

Overigens bestonden op dat moment wel al vergelijkbare fitnessapparaten. Die apparaten werden echter alleen gebruikt voor medische doeleinden.

Qua vormgeving en mogelijkheden waren die apparaten dan ook niet met de loopband van William Staub te maken.

Toen Staub met zijn loopband op de markt kwam, had hij ongetwijfeld niet de revolutie door de jaren heen in kunnen denken. Nadat zijn loopband populair werd, gingen meer en meer merken zich storten op dit fitnessapparaat.

En met resultaat; de huidige loopbanden zijn echt magnifiek te noemen.

De geschiedenis van de loopband

loopband_training

Nadat in de jaren zestig de eerste loopband op de markt kwam, ging het hard. Veel slimme koppen gingen zich met dit fitnessapparaat bezig houden, waardoor de apparaten steeds beter, uitgebreider en luxer werden.

Dit blijkt duidelijk als je kijkt naar een loopband uit de jaren zeventig; die was al een stuk veelzijdiger te gebruiken dan de loopband van William Staub.

Zeker in de afgelopen 20 jaar is het hard gegaan met de ontwikkelingen. We zetten enkele ontwikkelingen voor je op een rijtje:

  • Meer en meer vermogen. De gemiddelde motor in een elektrische loopband biedt momenteel veel vermogen. Dit betekent dat je op hoge snelheid op de loopband kunt lopen en dat je op talloze manieren kunt trainen.
  • Bluetooth verbinding. Tegenwoordig kun je voor meerdere loopbanden met bluetooth verbinding kiezen. Dankzij de bluetooth verbinding train je op een interactieve en leuke manier. Bovendien is het hiermee mogelijk om je trainingsresultaten te analyseren en je vorderingen te monitoren.
  • Geluidsstil. De moderne loopbanden maken weinig lawaai, zéker als je het vergelijkt met oudere loopbanden. Kies je bijvoorbeeld voor een loopband zonder motor? Dan hoef je al helemaal niet bang te zijn voor lawaai. Dat er überhaupt al een loopband met motor bestaat, is een veelzeggend voorbeeld van de ontwikkelingen door de jaren heen.
  • Displays. Dat de tijd niet stilgestaan heeft, blijkt duidelijk uit de moderne displays. Een display van een moderne loopband is in kleur, zorgt voor een fijne bediening, biedt veel informatie aan en is ook nog eens verlicht. Tijdens het trainen heb je hierdoor altijd zicht op de gewenste informatie.
  • Trainingsmogelijkheden. De trainingsmogelijkheden zijn door de jaren heen geëxplodeerd. Waar je langere tijd uit niet al te veel mogelijkheden kon kiezen, is dat nu compleet anders. Je hebt gewoonweg de keuze uit tientallen trainingsprogramma’s.

Het huidige aanbod van loopbanden

loopband_geschiedenis

In het huidige aanbod van loopbanden kom je echt geweldige varianten tegen. Deze varianten zijn het toonbeeld van ontwikkeling, van complexiteit en van veelzijdigheid.

Als je vanuit huis op een leuke en intensieve manier wilt trainen, is een loopband nog steeds één van de beste opties.

Met alle dank aan William Staub; de uitvinder van de loopband.

Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *