Tunturi FitRun 40i loopband – Review – Het kopen waard?

Laatst bijgewerkt door Peter op maart 11, 2024

Ben jij op zoek naar een degelijke loopband voor thuisgebruik? En heb je daarbij je oog laten vallen op de Tunturi FitRun 40i?

In dat geval raad ik je aan om éérst even deze review te lezen. Je moet namelijk rekening houden met een aantal nadelen voordat je besluit om de FitRun 40i van Tunturi aan te schaffen.

tunturi-fitrun-40i

In deze review vertel ik je wat de nadelen zijn, maar ook wat de voordelen zijn. Je ontdekt voor wie dit de ideale loopband is én voor wie juist niet.

Tunturi FitRun 40i loopband: Eerste impressie

Laten we beginnen met de eerste impressie van de Tunturi FitRun 40i. De eerste keer dat ik de loopband onder ogen kreeg leek mij er niets mis mee.

Het zag er gewoon prima en degelijk uit. Eigenlijk als een typische Tunturi loopband.

Niets heel speciaals dus, maar ook zeker niet lelijk. De afwerking is netjes en het design kan er zeker mee door.

Al met al leek er dus niet veel aan de hand te zijn met de Tunturi FitRun 40i.

trainen-op-tunturi-loopband

Toen ik de loopband echter wat nader bekeek en ook de eigenschappen kritisch onder de loep ging nemen, vielen er mij een aantal zaken op.

Ik heb namelijk wel degelijk wat minpuntjes ondervonden. Dingen waar ik wat minder goed over te spreken was.

Ik de rest van deze review zal ik allereerst even de eigenschappen met je doornemen, zodat je een goed idee hebt met wat voor soort loopband je hier te maken hebt.

Vervolgens bespreken we voor wie deze loopband geschikt is en ontdek je of deze loopband bij jou past of niet. En tot slot zal ik mijn eindoordeel geven over de FitRun 40i.

Laten we snel beginnen!


Eigenschappen van de loopband

Te beginnen met de eigenschappen. Ik kan hier eigenlijk een heleboel over vertellen, toch heb ik besloten om het lekker kort te houden.

Tenminste, ik heb mijn best gedaan om deze review zo kort mogelijk te houden, zodat je zo snel mogelijk weet waar jij aan toe bent.

Kun ik trainen met apps?

Iets wat veel mensen tegenwoordig bezighoudt is het trainen met apps. Dit kun je op hometrainers en crosstrainers doen, maar dus ook op loopbanden.

Er zijn verschillende soorten apps op de markt, waaronder een aantal hele populaire. Dankzij deze apps ben je in de mogelijkheid om zelf gekozen virtuele routes te lopen en alles uit jouw trainingen te halen. Ook maak je het natuurlijk een stukje leuker.

Op deze loopband heb je de beschikking over Tunturi Routes en de FitShow app.

Begrijp me niet verkeerd, beide zijn prima apps. Echter had ik toch liever gezien dat de FitRun 40i een loopband met Zwift of Kinomap was.

Dit zijn namelijk mijn favoriete apps, aangezien deze vele malen uitgebreider zijn.

Afijn, je kunt in elk geval trainen met apps, dus dat is al heel wat. Dat kun je namelijk niet van iedere loopband zeggen..

Trainen met helling

Ook trainen met helling is iets waar enorm veel mensen veel om geven. En wat mij betreft is dat volledig terecht.

Dankzij de helling kun je namelijk extra doelgericht trainen. Je maakt je trainingen een stuk zwaarder en effectiever door deze functie.

Met de helling bedoelen we het schuin omhoog kantelen van je loopvlak, zoals op de foto hieronder te zien is.

hellingshoek-40i-loopband

Het goede nieuws is dat de Tunturi FitRun 40i het mogelijk maakt om te trainen met helling.

Het mindere nieuws is dat het slechts 8 niveaus heeft. Je kunt slechts in een helling van 8% trainen. Wat mij betreft is dit wel teleurstellend. Maar goed, je kunt natuurlijk niet alles hebben.

Wat wel weer een voordeel is, is dat je de niveaus eenvoudig kunt bedienen tijdens het hardlopen. Op de armsteun zitten er namelijk snelknopjes waarmee je de helling heel eenvoudig instelt.

Maximale snelheid

Bij de aanschaf van een loopband loont het zich ook altijd om rekening te houden met de maximale snelheid. Als beginnende sporter lijkt dit wellicht iets minder belangrijk.

Maar als jij straks wellicht fitter wordt, of wilt gaan trainen met interval (sprintjes), dan kan dit nog wel eens een belangrijk punt worden.

De Tunturi FitRun 40i heeft een maximale snelheid van 12 km/u. Aangezien de gemiddelde loopsnelheid op zo’n 11 km/u ligt, zou dit voldoende moeten zijn.

Echter is het wat mij betreft wel wat magertjes. Voor diegenen die af en toe eens een hogere snelheid willen halen zal dit toch wel een flinke domper zijn.

Hoe zit het met de stevigheid?

Hoe zit het dan met de stevigheid van de loopband? Natuurlijk is het lastig om deze echt uit te testen. We kunnen namelijk moeilijk met een hamer op de loopband gaan slaan om de stevigheid uit te testen.

Gelukkig is er een goede indicator op de robuustheid van de loopband te checken; het maximaal belastbare gewicht.

Als we naar het maximaal belastbare gewicht van de Tunturi FitRun 40i kijken, zien we dat deze 100 kg bedraagt.

Of dat veel is? Dit is ruim onder het gemiddelde. Ik schrok hier dan ook een beetje van.

Het leek mij zo’n degelijke en duurzame loopband. Echter valt de maximale belastbaarheid van slechts 100 kg me toch wel een beetje tegen.

Bovendien betekent dit ook direct dat de loopband hierdoor niet geschikt is voor zwaardere personen.

Dempingsysteem en loopvlak

Heeft de loopband dan tenminste wel een goed loopvlak? Laten we het hopen..

Na het dempingsysteem onder de loep genomen te hebben, lijkt hier niet veel mis mee te zijn. Het heeft een T-Flex systeem, wat zorgt voor erg goede demping.

fitrun-40i-loopvlak

Dit zorgt ervoor dat je blessures kunt voorkomen, aangezien het de klappen goed voor jou opvangt.

Ook geeft het een impuls aan je trainingsbeleving. Niets mis mee dus!

Het loopvlak zelf is niet super breed, wat wel weer jammer is. Het is 45 cm breed, wat naar mijn mening echt aan de magere kant is. Dit doet dan wel weer wat afbreuk aan je trainingsbeleving.

Montage

De montage is dan gelukkig wel weer vrij gemakkelijk. Hoe lang je ongeveer bezig bent? Volgens de boekjes zal het je ongeveer 20 minuten moeten kosten met 2 personen.

Overigens is het ook wel echt aangeraden om met z’n 2en aan de slag te gaan. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Je krijgt er een handleiding bij die gewoon goed te volgen is. Stapsgewijs wordt je uitgelegd wat je moet doen.

Hartslag meten

Nog een positief punt is het meten van je hartslag. Veel mensen hechten hier tegenwoordig veel waarde aan. Door in de juiste hartslagzone te trainen kun je namelijk veel winst behalen in je trainingen.

Je kunt trainen voor maximale vetverbranding, of juist effectief je uithoudingsvermogen verbeteren. De Tunturi FitRun 40i is voorzien van interne hartslagsensoren, die je tijdens het lopen kunt gebruiken.

Hoe nauwkeurig deze hartslagsensoren zijn weet ik overigens niet precies. Volgens mij krijg je wel een redelijk nauwkeurige indicatie van je hartslag.

Ook kun je een hartslagband aan de loopband koppelen via Bluetooth. Met een borstband kun je het nog nauwkeurig meten.

Over de prijs

Mocht je interesse hebben in de Tunturi FitRun 40i, let dan even goed op de prijs.

De adviesprijs van deze Tunturi loopband ligt namelijk op 799 euro. Echter biedt Coolblue deze loopband op het moment van schrijven aan voor 899 euro.

Waarom ze de prijs verhoogd hebben, weet ik niet precies. Wellicht dat het te maken heeft met de grotere populariteit van de loopband momenteel. Ik denk dat ze dit in de toekomst wel weer zullen wijzigen.

Hoe zit het met de reviews van gebruikers?

Veel mensen gaan online op zoek naar reviews voordat ze een grote aankoop doen. Ook bij de aanschaf van een loopband doet men dat, wat volledig begrijpelijk is.

Je wilt namelijk zeker weten dat je geen miskoop doet. En als je de loopband zelf niet kunt testen, wat is er dan een betere manier dan ervaringen van anderen te lezen?

In totaal zijn er maar liefst 182 reviews (op het moment van schrijven) te lezen over deze loopband. Dat geeft maar weer eens aan hoe populair de Tunturi FitRun 40i wel niet is.

Opvallend is ook dat de reviews grotendeels positief zijn over deze loopband. Waar ik wat minder tevreden ben, lijken vele anderen wel heel tevreden te zijn.

Wat wel veel mensen aangeven als negatief punt, is dat ze de loopband best zwaar vinden. Zorg dus in elk geval dat je met z’n 2en bent bij de montage.

Een ander ”negatief” puntje wat naar voren komt is dat de hartslag sensor eigenlijk niet goed te gebruiken is als je aan het hardlopen bent. Maar dit is eigenlijk bij de meeste loopbanden wel het geval.

Ik denk dat de meeste reviews geschreven zijn door beginnende sporters, die geen hele hoge eisen hebben voor een loopband.


Is dit een goede loopband voor jou?

tunturi-40i-scherm

En dat brengt ons dat ook direct bij de volgende vraag, waar ik eigenlijk het antwoord zojuist al op gegeven heb.

Dit is een loopband die naar onze mening geschikt is voor de beginnende sporter. Mocht jij een degelijke loopband zoeken en zelf onder de 100 kg wegen, dan kun je de Tunturi FitRun 40i zeker overwegen.

Houd er dus wel rekening mee dat je beperkte trainingsmogelijkheden hebt, door de enigszins beperkte maximale snelheid en hellinghoek.

Voor de gevorderde sporters zal ik deze loopband niet aanraden. Zeker voor deze prijs kun je dan namelijk veel betere modellen krijgen.

Tunturi FitRun 40i wel of juist niet kopen?

Al met al heb ik (zoals ik in het begin al aangaf) gemengde gevoelens over de Tunturi FitRun 40i.

Ik wist in het begin niet zo goed wat ik moest verwachten van dit apparaat. Toch was mijn eerste indruk vrij goed en zag ik een degelijke en betrouwbare loopband.

Overigens ben ik nog steeds wel van mening dat de loopband betrouwbaar en duurzaam is. Tunturi is een goed merk waar ik het volste vertrouwen in heb.

Máár houd dus wel rekening met de eerder genoemde nadelen. Mocht jij hoge eisen stellen aan de trainingsmogelijkheden, of ben je aan de zwaardere kant, kies dan voor een alternatief.


Beste alternatieven

Er zijn gelukkig veel goede alternatieven voor de Tunturi FitRun 40i. Je zou bijvoorbeeld voor een andere loopband van Tunturi kunnen kiezen.

De nieuwere variant, de Tunturi Fitrun 70i is bijvoorbeeld een waardig alternatief. Deze loopband is net wat uitgebreider en steviger belastbaar. Een veel betere keus als je het mij vraagt.

Voor de rest zijn er ook alternatieven van andere merken:

Zoek je een luxe loopband voor thuisgebruik en heb je hier een wat groter budget voor over? Dan is de VirtuFit Elite Comfort een hele goede keus.

Zoek je juist een loopband van ongeveer dezelfde prijs, die net wat beter uit de test komt? Dan is de Focus Fitness Jet 7 een uitstekende keus

Slotwoord

Ik hoop dat je door het lezen van mijn Tunturi FitRun 40i review de beste keuze hebt kunnen maken. Mocht je nog vragen hebben over deze loopband, laat dan gerust even een reactie achter onder dit artikel!





Meer reviews:



Heb je vragen, opmerkingen of ervaringen met deze loopband? Laat het even weten in een reactie hieronder!

Categorieën: Loopband reviews

1 reactie

Adri · juli 12, 2023 op 7:32 am

mooi en superduidelijke review. hier heb ik iets aan met mijn te maken keuze.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *