Tunturi FitRun 90i Pro – Goede koop of fikse tegenvaller? (Review)

Laatst bijgewerkt door Peter op maart 11, 2024

Ik was op zoek naar niet zomaar een loopband. Nee, ik was op zoek naar een apparaat dat voldoet aan mijn strenge eisen. Al snel kwam ik uit bij de Tunturi FitRun 90i Pro.

tunturi-fitrun-90i-pro

Uiteraard deed ik een uitgebreide test, waarbij ik deze loopband uitvoerig in kaart bracht. Nadat ik deze loopband kritisch onder de loep genomen heb, kan ik beweren dat ik alle ins en outs van deze loopband ken.

Ik weet nu voor wie dit dé perfecte loopband is, en voor wie juist niet. Al mijn bevindingen over dit apparaat en mijn eerlijke mening lees je in deze review.

Mocht je interesse hebben in de Tunturi FitRun 90i Pro, dan raad ik je aan om deze review zeker even goed door te nemen. Zo kun je een eventuele miskoop namelijk voorkomen!


Eerste indruk: Een robuust apparaat

Mijn eerste indruk van de Tunturi FitRun 90i Pro was eigenlijk verrassend goed. Dat kwam niet zozeer doordat de loopband er zo exotisch uitziet.

Nee, het was meer het robuuste design waarvan ik onder de indruk was. Het komt niet vaak voor dat loopbanden zo sterk gebouwd zijn, zeker niet als het om loopbanden voor thuisgebruik gaat.

Echter is deze loopband ook geschikt voor (semi) professioneel gebruik, wat dan ook aan de bouwkwaliteit te zien is.

Verder is het mooi ontworpen en lijkt er met de afwerking van het design ook niet veel mis. De eerste indruk was dus verrassend goed, wat niet erg vaak voorkomt.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het belangrijkst. Als jij dit leest ben je nieuwsgierig naar de prestaties van de loopband en of het geschikt voor jou is.

Daarover zal ik het dan ook hebben in deze review. Allereerst neem ik de eigenschappen even met je door en vervolgens bespreken we voor wie de loopband geschikt is.

Ook gaan we het hebben over de ervaringen van anderen en tot slot lees je het definitieve eindoordeel over de Tunturi FitRun 90i Pro. Laten we snel beginnen!

Het formaat en het gewicht

Het formaat en het gewicht van deze loopband vielen mij zoals gezegd als eerste op. Op de foto’s kun je het waarschijnlijk wat minder goed zien, maar in het echt ziet het er best indrukwekkend uit.

De loopband is lekker breed, waardoor je alle ruimte hebt op het loopvlak. Dit komt de kwaliteit van je trainingen erg ten goede.

Je kunt lekker de ruimte pakken tijdens het hardlopen. Je hoeft je dan ook niet in te houden tijdens de trainingen.

breedte-loopvlak

Verder is de loopband met z’n 90 kg schoon aan de haak aan de zwaardere kant. Enerzijds natuurlijk een voordeel, aangezien het hierdoor super stabiel is en je heel veilig kunt trainen.

Anderzijds is het een mogelijk nadeel, aangezien het monteren ietwat lastiger wordt met zo’n zwaar apparaat. Daarover later meer.

Trainingsprogramma’s

Een van de eerste eigenschappen waar ik direct naar kijk zijn de trainingsmogelijkheden. Het aantal trainingsprogramma’s vind ik bijvoorbeeld interessant om te weten.

Als een loopband amper trainingsprogramma’s tot de beschikking heeft, dan houdt het voor mij eerlijk gezegd al direct op.

90i-pro-trainingscomputer

Ik wil namelijk gewoon lekker voluit kunnen trainen, zonder dat ik beperkt wordt in mijn mogelijkheden.

De Tunturi FitRun 90i Pro beschikt over 16 programma’s die voorgeprogrammeerd zijn. Elk programma heeft uiteraard weer z’n eigen doelstelling.

Het ene programma is bijvoorbeeld perfect voor vetverlies, terwijl de ander juist weer beter is voor het opbouwen van conditie. Zo zit er voor elk wat wils bij en kun je lekker afwisselen.

fitrun-90i-scherm

16 programma’s lijkt misschien niet mega veel. Vaak komen we loopbanden tegen die er veel meer hebben. Toch is dit naar mijn mening wel voldoende. Meestal gebruik je het grootste deel van de programma’s toch niet eens.

Bovendien zijn de programma’s van de Tunturi FitRun 90i Pro zorgvuldig samengesteld voor een unieke gebruikerservaring.

De Fitshow app

De Fitshow app is een trainingsapplicatie zoals we die wel meer zien tegenwoordig. Trainen met apps is bijna niet meer weg te denken in de fitnesswereld.

Ook op deze loopband mag dit dan ook niet ontbreken. Aangezien de Tunturi FitRun 90i Pro Blueooth heeft, kun je ‘m gewoon makkelijk en snel verbinden aan jouw telefoon of tablet.

Na het downloaden van de app in de appstore kun je eigenlijk direct kennismaken met de app. Ik heb Fitshow niet heel veel gebruikt, maar de app zag er goed uit en biedt je eigenlijk alles wat je ervan mag verwachten.

Gelukkig kun je ruimte besparen

tunturi-90i-pro-opklapbaar

Aangezien de Tunturi FitRun 90i Pro best wel een lomp apparaat is, gezien het grotere formaat, zou het ideaal zijn als je ruimte zou kunnen besparen.

Gelukkig kan dit dan ook. Het gaat hier namelijk om een inklapbare hardloopband, zodat je na het gebruik ervan het loopvlak weer eenvoudig omhoog klapt.

Dit kun je allemaal makkelijk, snel en veilig doen. Zo’n ingeklapte loopband ziet er toch wel een stuk netter uit in huis.

Ingebouwde hartslagmeter

Als jij graag traint op basis van je hartslag, dan hoef je geen externe hartslagmeter aan te schaffen als je traint op de Tunturi FitRun 90i Pro.

De loopband beschikt namelijk over een eigen hartslagmeter, bestaande uit 2 handvaten. Deze pak je tijdens het trainen gewoon beet waarna het jouw hartslag opmeet.

Hoe accuraat de hartslagmeter precies is, weet ik overigens niet. Dit zou je even moeten vergelijken met een borstband om daar een goed oordeel over te kunnen geven.


Trainen met helling, fikse tegenvaller?

Trainen met helling, voor veel hardlopers is het de ideale manier om een extra trainingsprikkel te krijgen. Het hellingspercentage van de Tunturi FitRun 90i Pro is maximaal 10%.

hellingspercentage-loopband

Dit was voor mij stiekem toch wel een kleine tegenvaller! 10% is namelijk niet bepaald heel veel.

Zeker voor een loopband van dit kaliber, is het best teleurstellend.. Gelukkig maken de rest van de trainingsmogelijkheden weer een hoop goed!

Mocht je veel waarde hechten aan het hellingspercentage, kun je het beste een soortgelijk alternatief zoeken, zoals bijvoorbeeld de VirtuFit Elite TR-500i.

Het dempingsysteem

tunturi-dempingsysteem

De demping vind ik altijd enorm belangrijk. Het is dan ook goed om te zien dat deze loopband uitgerust is met een deftig dempingsysteem dat z’n werk goed doet.

Het monteren van de loopband

Het monteren van een fitnessapparaat blijft toch wel iets waar velen tegenop kijken. Ergens geef ik ze ook geen ongelijk, het is ook niet bepaald mijn favoriete onderdeel.

Toch hoort het er nu eenmaal bij.

Omdat we hier te maken hebben met zo’n zware loopband zou je denken dat het wel eens een heel karwei kon gaan worden..

Echter viel de montage toch reuze mee. Wat wel echt aan te raden is, is om aan de slag te gaan met 2 personen. Als je alleen woont raad ik aan om even iemand te vragen om je mee te helpen.

De gemiddelde montagetijd is volgens het boekje 45 minuten. Dat komt in de praktijk wel redelijk overeen.

Luister naar je favoriete muziek

Dit vond ik ook nog wel even het benoemen waard; de Tunturi FitRun 90i Pro heeft ingebouwde speakers!

Het zijn alleen de meest luxe loopbanden die over dit soort functies beschikken. De kwaliteit van de speakers is overigens ook erg goed.

Tijdens het hardlopen kun je jezelf motiveren door naar jouw favoriete opzwepende muziek te luisteren via de speakers.

Maakt de Tunturi FitRun 90i Pro herrie tijdens het trainen?

Het allerlaatste waar ik naar opzoek ben is een loopband die veel geluid maakt tijdens het trainen, of zeg maar gerust herrie.

Zeker als jij niet de enige thuis bent, blijft dit toch wel een dingetje. Ik heb geregeld ruzie gehad met huisgenoten omdat ik ’s avonds laat aan het trainen was.

Anderen probeerde een tv programma te volgen. Je kunt begrijpen dat de combinatie niet ideaal was.

Gelukkig is de Tunturi FitRun 90i Pro lekker stil in gebruik, wat toch wel opvallend is. Met zo’n zware motor zou je namelijk niet verwachten dat deze loopband zo stil zou zijn.

Niet alleen mijn mening telt: dit vindt de rest

Net zoals ik dat in iedere review doe, houd ik ook rekening met de mening van anderen. Iedere mening telt namelijk.

Ik heb daarvoor de reviews online gelezen en met mensen gesproken die de loopband al een tijdje in gebruik hadden.

Online vind je vaak ervaringen van mensen die nog nooit eerder een loopband thuis gehad hebben, en dus weinig vergelijkingsmateriaal hebben.

Ze vergelijken het dan bijvoorbeeld met de loopband waar ze op trainen in de sportschool.

Toch zijn dit soort reviews niet helemaal te verwaarlozen. Als 9 van de 10 mensen positief zijn, zal er echt wel wat goeds zijn aan de loopband.

Op de productpagina staan er meer dan 180 reviews. Uit al deze reviews wordt de Tunturi FitRun 90i Pro gemiddeld beoordeeld met een 9 (van de 10). Goede score dus!

De mensen die ik gesproken heb sluiten zich eigenlijk naadloos aan op de reviews die online staan. Zij zijn goed te spreken over de duurzaamheid, de stevigheid en de trainingsmogelijkheden.

Wel geven de meeste mensen aan dat het monteren ietwat lastig is. Vooral de loopband de trap op krijgen is een uitdaging als je alleen bent. Vaak kan de bezorger je hier overigens wel even mee helpen.


Voor wie de Tunturi FitRun 90i Pro een aanrader is

loopvlak-90i-pro

Naar onze mening is de Tunturi FitRun 90i Pro een absolute aanrader voor iedereen die een duurzame loopband voor thuis zoekt.

Gezien de goede bouwkwaliteit en de duurzame materialen, is de loopband superstevig en zal het gemakkelijk tientallen jaren goed presteren.

Ook kun je thuis ruimte besparen, omdat je de loopband in kunt klappen. Het grote formaat is hierdoor niet zo’n issue.

Deze loopband is verder geschikt voor eenieder die van plan is vaak te gaan trainen. Je kunt er namelijk met een gerust hart iedere dag intensief gebruik ervan maken.

Dit komt ook goed uit als je met meerdere mensen gaat trainen op de Tunturi FitRun 90i Pro.

Het definitieve oordeel: kopen of juist niet?

Hoewel de loopband vrij zwaar is, en de hellingshoek toch wel wat tegenviel, ben ik een tevreden man.

Ik hou een erg positief gevoel over aan de Tunturi FitRun 90i Pro. Het heeft mij in positieve zin verrast.

Zoals je hebt kunnen lezen gaat het hier niet alleen om een super duurzame loopband, maar heeft het ook de nodige luxe. De ingebouwde speakers zijn hier een mooi voorbeeld van.

Voor de rest is het loopvlak lekker breed, heeft het goede demping en heb je bovendien meer dan genoeg trainingsprogramma’s tot je beschikking.

Ik kan de Tunturi FitRun 90i Pro dan ook met een gerust hart aan iedereen aanbevelen. Let er wel even op dat de prijs nog wel eens kan verschillen.

Als je verzekerd wilt zijn van de laagste prijs, klik dan even op de knop hieronder.Goede alternatieven:Heb je vragen, opmerkingen of ervaringen met deze loopband? Laat het even weten in een reactie hieronder!

Categorieën: Loopband reviews

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *