7 gigantische voordelen & 3 enorme nadelen van een loopband

Laatst bijgewerkt door Peter op maart 14, 2024

Een loopband is een populair fitnessapparaat dat niet mag ontbreken in een serieuze sportschool. Ook veel fanatieke thuissporters maken er maar al te graag gebruik van.

Deze grote populariteit is vooral te danken aan de grote voordelen die een loopband je biedt. In dit artikel ontdek je de 7 grootste.

Overweeg je een loopband te kopen of te gaan gebruiken? Dan is het natuurlijk ook even goed om stil te staan bij de nadelen.

Zo kom je namelijk tot een weloverwogen keus. Uiteindelijk is het aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen.

Waar is een loopband goed voor?

loopband voordelen nadelen

Één vraag die ik vrijwel iedere dag wel krijg is; waar is een loopband goed voor?

Of; wat doet een loopband met mijn lichaam en figuur?

Als je graag wilt werken aan je gezondheid, vetverlies of conditie, dan wil je natuurlijk wel op de juiste manier trainen.

En dat begint allemaal bij het kiezen van het juiste fitnessapparaat..

Er zijn meerdere apparaten die elk hun eigen pluspunten en minpunten hebben. In dit geval richten wij ons specifiek op de hardloopband.

De allergrootste voordelen van een loopband

Hieronder ontdek je de allergrootste pluspunten van de hardloopband.

1. Je kunt gemakkelijk één constante snelheid aanhouden

Een van de grootste voordelen vind ik persoonlijk dat je één constante snelheid behoudt tijdens je trainingen. Als je buiten hardloopt is dit nog wel eens lastig. Hier moet je dan namelijk constant op blijven letten.

Vooral als je aan duurtrainingen doet is het verstandig om constant te blijven lopen. Zo houd je het namelijk een stuk langer vol.

Op die loopband is dit geen probleem, aangezien je gewoon een snelheid naar jouw wens selecteert en hier vervolgens geen omkijken meer naar hebt.

2. Lekker droog binnen hardlopen

Als ik iemand vraag waarom ze graag een loopband willen, hoor ik vaak hetzelfde argument terugkomen. En dat is het voordeel om binnen te sporten.

Natuurlijk is buiten sporten heerlijk. Zeker als het weer meezit.

Helaas bestaan er ook nog de donkere, natte en koude maanden. Het is dan niet alleen minder comfortabel om buiten te sporten, maar het kan ook nog eens hartstikke gevaarlijk zijn.

Om die reden kiezen steeds meer mensen ervoor om de winter lekker binnen te overbruggen. En ik geef ze groot gelijk.

3. Je kunt stoppen wanneer je wilt

Heb je een pijntje of ben je er wel weer klaar mee voor deze training? Dan kun je gewoon per direct stoppen. Je zet de loopband uit en stapt eraf.

Wanneer je naar buiten gaat, kun je natuurlijk stoppen met joggen. Maar dan ben je nog niet thuis.. Je moet namelijk nog wel terug zien te komen.

Aan de andere kant kun je dit ook als een nadeel zien. Omdat het laagdrempeliger is om te stoppen, zul je hier eerder toe geneigd zijn.

4. Minder blessuregevoelig dan buiten joggen

Het loopvlak van een hardloopband zorgt ervoor dat de schokbelasting geabsorbeerd wordt. Buiten is dit veel minder het geval.

Zeker als je op asfalt loopt krijgen je pezen en gewrichten flink wat te verduren. Als je op bosachtige ondergrond of gras loopt is dat al wat minder. Echter biedt de loopband nog altijd de veiligste ondergrond.

5. Laat jezelf trainen door trainingsprogramma’s

Vrijwel iedere serieuze loopband heeft er een aantal trainingsprogramma’s op zitten. Je kunt dit programma starten, zodat je vervolgens niets zelf meer hoeft te bedienen.

De loopband zal de snelheid constant voor je regelen, zodat je traint op basis van jouw gewenste trainingsdoel. Buiten gaat dit toch net even wat lastiger.

6. Helling op hardlopen

loopband voordeel helling

Als je een loopband met helling koopt kan je ”bergopwaarts” wandelen of joggen.

Je kan het loopvlak dan namelijk in een hoek omhoog naar keuze instellen, waardoor je nog intensiever traint.

Buiten kan dit alleen regelmatig als je toevallig in de buurt van een heuvel woont. En dan nog heb je op de loopband meer keuzevrijheid, omdat je zelf exact de hoek kunt bepalen.

7. Verveling is verleden tijd

Als jij je regelmatig verveelt tijdens het hardlopen, ben je niet de enige. Veel mensen geven aan dat ze het heerlijk vinden om hard te lopen, alleen dat de verveling soms toch toeslaat..

Je kunt natuurlijk oortjes in doen en luisteren naar een muziekje of podcast, maar dat kan op den duur ook gaan vervelen.

Als je loopt op een loopband kun je de televisie of tablet aanzetten en genieten van filmpjes of series. Ook kan je virtueel hardlopen, waarbij je een door jou gekozen route aflegt.

Er zijn zelfs loopbanden met bureaus, zodat je kan werken tijdens het wandelen. Dat noemen we nog eens multitasken.

De nadelen van een loopband

Elk voordeel komt met z’n nadeel. En dan geldt (helaas) ook voor de hardloopband..

1. Je moet alsnog de deur uit óf een investering doen

Sport jij in de sportschool? Dan moet je alsnog de deur uit om erheen te gaan. Dit maakt het sporten op de loopband niet bepaald laagdrempeliger dan buiten hardlopen.

Wat je natuurlijk wel kunt doen, is een loopband voor thuis kopen. Maar daarbij moet je wel weer rekening houden met een investering. Hoewel er tegenwoordig ook een hoop goedkope loopbanden verkrijgbaar zijn.

2. Je krijgt geen (of minder) frisse buitenlucht tijdens het sporten

Het is algemeen bekend dat de frisse buitenlucht gezond is. Sporten in de buitenlucht is dus dubbel zo gezond.

Binnen profiteer je helaas niet van dit voordeel. Tenzij je de loopband vlak naast een open raam hebt staan natuurlijk.

3. Nog altijd meer schokbelasting dan met fietsen

Hoewel het loopvlak van een loopband dus een hoop schokbelasting dempt, krijgen je gewrichten en pezen nog altijd wel wat te verduren.

Dat hoeft niet direct schadelijk te zijn, maar kan wel minder ideaal zijn als je bijvoorbeeld aan het revalideren bent. Ook voor senioren met zwakkere gewrichten is het minder ideaal.

Mocht je dus helemaal geen schokbelasting willen, dan kun je beter gaan fietsen. De hometrainer is hier bijvoorbeeld een ideaal apparaat voor.Ook interessant:

Hoe effectief is een loopband voor afvallen?

Categorieën: Loopbanden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *